Kvalifikacije za EP se približavaju kraju

Trenutak istine za Kosovo i Srbiju

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo lagano se približavaju kraju.

Danas će biti igrani susreti pretposljednjeg kola koji će biti i odlučujući za reprezentacije iz regiona kao što su Srbija ili Kosovo.

Srbija se nalazi u grupi B skupa sa Portugalom, Ukrajinom, Luksemburgom i Litvanijom. Trenutno su naše komšije na 3. poziciji sa bodom manje od Portugala koji do kraja kvalifikacija igra dva vrlo laka susreta - protiv Litvanije i Liksemburga.

Ipak, Srbijanci se nadaju da bi Litvanci večeras u Algarveu mogli da naprave neko iznenađenje kolo prije kraja kvalifikacija čime bi njima otvorili put ka Euru. Ukoliko se to ne dogodi, možemo slobodno reći da su kvalifikacije i završene što se tiče Srbije jer bi se trebalo desiti baš prvorazredno iznenađenje da Luksemburg otkine bod Portugalu u posljednjem kolu. Doduše, i bod za Litvance bi bio prvorazredno iznenađenje.

I, dok Portugal i Litavnija budu igrali u Algarveu, Srbija će igrati na Marakani protiv Luksemburga. Izabranici Ljubiše Tumbakovića sigurno ni u slučaju pobjede neće imati razloga za slavlje ukoliko ih Litvanci ne obraduju vijestima iz Portugala.

Što se tiče reprezentacije Kosova, ona večeras gostuje kod Češke. Kosovo ima nešto realnije šanse nego Srbija da se kroz kvalifikacije plasira na Euro, ali i one su ipak isuviše male.

Najmlađa članica FIFA-e trenutno se nalazi na 3. poziciji u grupi A sa 11 osvojenih bodova. Ispred su Engleska sa 15 i Češka Republika sa 12. Kosovo do kraja kvalifikacija igra u gostima kod Češke i kući protiv Engleske te mora ostvariti obje pobjede ukoliko želi biti sigurna da je na Euru. To će naravno biti gotovo nemoguća misija. U slučaju večerašnjeg poraza, Kosovo ostaje i bez teoretskih šansi.

Naravno, i Kosovu i Srbiji ostaje nada se će se kroz Ligu nacija plasirati na smotru najboljih selekcija Evrope.

Od zanimljivijih utakmica večerašnjeg programa, treba izdvojiti i onu između Turske i Islanda. Turcima treba samo bod kako bi osigurali Euro, a čak i u slučaju poraza ne bi bili previše ugroženi obzirom da u posljednjem kolu igraju u gostima kod Andore.

Zanimljivo bi moglo biti i na Wembleyju gdje Faruk Hadžibegić sa selekcijom Crne Gore gostuje Engleskoj. Englezi su već skoro osigurali Euro, dok Crnogorci odavno nemaju šansi, pa rezultat u takmičarskom smislu nema prevelik naboj, ali će svakako biti zaimljivo vidjeti kako će e Crnogorci snaći protiv Gordi Albiona.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sve utakmice večerašnjeg programa počinju od 20.45 sati osim Turska - Island koja počinje u 18.00.

Što se tiče klađenja, situacija je sljedeća. MOZZART smatra da je Engleska veliki favorit protiv Crne Gore pa nudi kvotu od samo 1,05. Isti je slučaj i u susretu Portugal - Litavija gdje je kvota na Portugalce samo 1,02. Češka je favorit protiv Kosova s kvotom 1,70.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.