Koeman i Wijnaldum zauzeli čvrst stav

Holanđani zaprijetili: Ako treba, napustit ćemo utakmicu!

Edmir Škorić

Na press konferenciji reprezentacije Holandije bilo je govora o sve učestalijim rasističkim ispadima na nogometnim utakmicama.

Veznjak Holandije Georginio Wijnaldum i selektor Ronald KOeman su u ponedjeljak upozoravali na rasizam koji je sve učestaliji i u nogometu, pa su čak zaprijetili da bi napustili utakmicu ako bi čuli s tribina takve povike.

Inače, na tu se temu došlo tako što je holandsku sportsku javnost uzdrmao rasistički incident prošle sedmice za vrijeme utakmice FC Den Bosch - Excelsior.

Na press konferenciji, koja je održana povodom sutrašnje utakmice Holandije i Estonija, Wijnaldum i Koeman imali su čvrst stav povodm toga.

"Nikada nisam očekivao da se to dogodi u Holandiji. Bio sam jako šokiran. Tu kao igrač teško nešto možete da uradite, ovo je socijalni problem, ali morate poduzeti sve mjere da spriječite takve stvari. Ne samo protiv rasizma. Objavljeno je da je bilo i Hitlerovih podzrava, kako to možete uraditi? To je nevjerovatno, ne smije da se dešava i nije prihvatljivo", rekao je Wijnaldum, dodavši:

"Trebaju da budu žestoke novčane kazne i da sve bude pokriveno kamerama. Ja lično ne bih igrao meč kada bih nešto tako doživio, samo bih napustio teren".

Koeman je u potpunosti podržao svog igrača.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Samo napustiš teren. Mi u Holandiji bismo to uradili. Neko to mora da uradi. Ponekad čujem da živimo u sigurnoj zemlji, ali mislim da to nije tako", rekao je Koeman.

"Ne gledamo boju, igramo u narančastom dresu i želimo da usrećimo ljude. Svi smo svjesni da ćemo nastupati na velikom turniru i da ćemo imati veliku priliku da nešto napravimo", istakao je Wijanldum.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.