Foto - EPA

Poraz favorita

Island šokirao Dansku

Midhat Šljivak

Rukometaši Islanda napravili su veliko iznenađenje i pobijedili su selekciju Danske 31:30 u 1. kolu grupe E na Evropskom prvenstvu.

Danci su kao veliki favoriti ušli u ovaj meč, ali Island je pokazao da nikome neće biti lagan zalogaj i na kraju je ova selekcija napravila veliko iznenađenje.

Danska je bolje otvorila meč. Imala je ova selekcija konstantno vodstvo, ali su Islanđani uvijek bili veoma blizu i nisu dopuštali protivniku da napravi razliku veću od dva gola.

U 23. minuti golom Palmarssona Island je prvi put i poveo (11:12), da bi se do kraja prvog poluvremena igralo gol za gol i na odmor se otišlo rezultatom 15:15.

Island je na otvaranju drugog dijela po prvi put otišao i na plus dva (15:17), ali Danci serijom od 4:0 preuzimaju vodstvo i očekivali se da će u tim trenucima ova selekcija da prelomi meč u svoju korist.

Međutim, to se nije dogodilo. Island je igrao zaista sjajno, a serijom od 3:0 u 43. minuti ponovo su i poveli, 22:23.

Imao je potom Island u nekoliko navrata i tri gola prednosti, ali bez uzbuđenja nije moglo, pa je golom Mollgaarda u 55. minuti Danska došla do izjednačenja (29:29).

U uzbudljivoj završnici vidjeli smo nekoliko grešaka sa obje strane. Ipak, Island je uspio za nijansu da bude bolji i na kraju je ostvario veliku pobjedu. Posljednji napad promašio je Hansen.

EP, 1. kolo:

Danska - Island 30:31 (15:15)

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Danska: Landin, Green, Kirkelokke, Bramming 1, Lauge Schmidt 5, Zachariassen, Sagustrup Jensen 1, Lindberg 5, Toft, Mollgaard 4, Mensah 2, Hansen 9, J.Hansen, Damgaard 3, Andersson, Holm.

Island: Gustavsson, Hallgrimssson, Kristjansson 4, Palmarsson 10, Elisson 2, Sigurdsson 4, Gislason 1, Gudmundsson 1, Petersson 5, Gunnarsson 2, Arnarsson, Gudjonsson, Tharastarson, Jonsson 1, Kristjanson, Smarason 1.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.