Razgovor trajao satima

Guardiola 2006. godine putovao 3.000 kilometara da se sastane sa svojim trenerskim idolom

Endin Čaušević

Pep Guardiola je sigurno jedan od najboljih trenera na svijetu, a javnosti se kao trener predstavio na klupi Barcelone s kojom je u prvoj sezoni osvojio sve što je mogao.

Guardiola trenutno vodi Manchester City s kojim je također osvojio nekoliko titula, ali najbolje dane dosadašnje trenerske karijere imao je u Barceloni. Ovaj stručnjak preuzeo je Barcu na ljeto 2008. godine i to je za njega bio prvi ozbiljniji angažman.

Već u prvoj sezoni oduševio je svijet jer je Barcelona uspjela osvojiti tripletu. Guardiola je unio nekoliko revolucionarnih promjena u svijet fudbala i sigurno da je Barcelona koju je on tada vodio jedan od najboljih timova koji smo imali priliku gledati.

Guardiola je u trenerskom svijetu imao svog uzora, a to je legendarni argentinski stručnjam Marcelo Bielsa. Posljednji klub u igračkoj karijeri za Guardiolu je bio meksički Dorados de Sinaloa, a tada je već uveliko razmišljao o trenerskoj karijeri.

Nedavno je objavljena biografija Marcela Bielse u kojoj je otkriveno kako se on sastao s Guardiolom 2006. godine. Tada je Pep putovao 3.000 kilometara samo kako bi popričao s Bielsom jer je njega smatrao jednim od najboljim trenerom svih vremena.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Tada je otputovao na Bielsin ranč u blizini Rosarija, te su čak satima pričali o fudbalu. Bielsa je dao neke savjete Pepu i otkrio mu je sve što ga je zanimalo, a to je Guardiola itekako kasnije iskoristio.

"Pričali su satima o fudbalu i to je bilo tako fanatično da je to nevjerovatno. Pep je rekao Marcelu da želi postati trener i pitao je sve što ga je zanimalo. Bielsa mu je sve rekao što je znao jer mu je želio pomoći. Vidio je da je Pep itekako voljan da uči i da želi spreman ući u trenerski svijet. On i Marcelo su ostali u kontaktu i često su pričali, a Pep mu je uvijek govorio kako je taj susret promijenio sve", piše u biografiji Marcela Bielse.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.