Pretpostavka je da ga je ubio rođeni brat

Godinama se ništa ne zna o sudbini člana šampionskih Bullsa: S putovanja se nikada nije vratio

Midhat Šljivak

Samo rijetki ljubitelji košarke sjećaju se imena Brian Williams.

Član šampionske generacije Chicago Bullsa iz sezone 1996/1997 u kojoj je bio itekako bitna podrška u osvajanju naslova prvaka nestao je prije 18 godina i o njegovoj sudbini se još uvijek ništa ne zna.

Porodični problemi i želja za drugačijim životom natjerali su Williamsa da se sa samo 30 godina povuče iz NBA lige. Iako je po odlasku iz Bullsa igrao fantastično za Detroit Pistonse, iznenada je odlučio da ode i tada su počele velike promjene u njegovom životu.

Odbio je Williams ugovor koji su mu nudili Pistonsi. Odrekao se 36 miliona za pet sezona i otišao je u penziju. Godinu dana prije odlaska napravio promijenio je ime u Bison Dele u čast svog porijeka indijanskog plemena Cherokee, te je svoju posljednju sezonu odigrao pod ovim imenom.

Dele je smatrao da je zaradio dovoljno kako bi mogao ispuniti svoje snove i skupa s djevojkom Serenom Karlan odlučio je brodom obići svijet.

Polazak je zakazan za 6. juli, ali neposredno pred put na bordu se pojavio i njegov brat Miles. Godinama je on 'žicao' novac od brata, nikada mu nije bilo dovoljno i uglavnom ga je trošio na drogu. Sada je želio da i on putuje i Bison ga nije mogao odbiti.

Dva dana kasnije brod nazvan Hakuna Matata nije odgovarao na pozive obalske straže. Gotovo dvije sedmice ništa se nije znalo o brodu, da bi se 20. jula na Tahitiju brod pojavio, a sam na njemu je bio Miles.

Bivšem košarkašu, njegovoj djevojci Seleni i kapetanu Bertrandu Saldu nije bilo ni traga ni glasa. Policija u SAD-u nije pokrenula nikakvu istragu o nestanku do 5. septembra kada je Miles pokušao da unovči ček od 152.000 dolara i to na ime svog brata.

Koristio je Miles i Bisonov pasoš i uhapšen je zbog pokušaja prevare, no brzo je pušten. Međutim, ubrzo je otkriveno kako je na Tahitiju brod koji je pripadao nestalom Bisonu registrovan pod novim imenom i da se na njemu nalaze rupe od metaka.

FBI je pokrenuo istragu i došao je do zaključka da su Selena, Bison i kapetan Saldo vjerovatno ubijeni i bačeni negdje u Tihi okean i da je Miles odgovoran za njihovu smrt.

U jednom trenutku je i priznao da su se na brodu desila ubistva. Naveo je kako je su on i brat započeli svađu i da je sve pokušala prekinuti Selena, te da su je odgurnuli i da je ona slučajno izgubila život.

Navodno je kapetan pokušao da pozove policiju, ali je Bison odlučio da ga upuca. Miles se plašio sa život i odlučio je da ubije brata i svih tijela se riješio bacivši ih u okean. Ipak, službeno priznanje policiji nikada nije dao.

Prije nego što je podignuta optužnica protiv Milesa za trosturko ubistvo, on je umro. Predozirao se inzulinom i pao je u komu, te je 27. septembra preminuo.

O sudbini Bisona Delea se već 18 godina ništa ne zna. Službeno je sa djevojkom Selenom i kapetanom proglašen mrtvim, iako tijela nikada nisu pronađena.

Brian Williams (Bison Dele) je u NBA ligi igrao osam godina i ubacivao je 11 poena po meču. Mogao je napraviti još dosta toga, ali je odlučio da prati svoje snove koje mu je na kraju uništio rođeni brat.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.