CIES analizirao smjene trenera u 84 svjetske lige

Iza Premijer lige u svijetu samo četiri nacionalna šampionata, Čelik evropski rekorder

A. Čaušević

Ugledni institut CIES u ovosedmičnom magazinu analizirao je učestalost promjena trener u 84 nacionalna prvestva širom svijeta. 

Analiza je izvršena za period od 2015. do 2019. godine i Premijer liga BiH kotira veoma loše što i nije neko iznenađenje s obzirom da su česti odlasci i dolasi s klupa jedan od simbola bh. elite.

CIES je u obzir uzeo sedam klubova iz Premijer lige i to: Čelik, Sarajevo, Željezničar, Radnik, Široki Brijeg, Slobodu i Zrinjski. Uračunati su treneri koji na klupi proveli najmanje tri utakmice.

Navedni klubovi sa za period od četiri godine u prosjeku mijenjali po sedam trenera. iz Premijer lige BiH su samo Bolivija (9.1), Tunis (8.3), Alžir (7.9) te Saudijska Arabija (7.2).

U Evropi se nigdje ne mijenjaju često treneri kao u BiH. Najjačem rangu bh. fudbala su najbliži Kipar (6.6), Crna Gora (6.4), Albanija (6.3) te Srbija (6.2).

Sa 15 trenerskih promjena u periodu od 2015. do 2019. godine Čelik drži neslavni evrpski rekord. U prosjeku su vodili po 11.1 utakmicu.

Zeničane su u tom razdoblju trenirali: Kemal Alispahić, Nedim Jusufbegović, Boris Pavić, Slaven Musa, Edin Prljača, Slaviša Božićić, Kemal Hafizović, Ivo Ištuk, Vinko Divković, Marko Babić te četiri turska trenera Cihat Arslan, Adnan Ornek, Hasan Ozer i Umit Ozat.

Široki Brijeg je zabilježio devet trenerskih promjena, a Željezničar i Sloboda po osam. Sarajevo je promijenilo sedam trenera, Zrinjski šest, dok su Radnik vodila četiri različita "šefa".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, najviše trenerskih promjena u svijetu je napravio Real Potosi. Bolivijski klub je za četiri godine uspio promijeniti čak 20 trenera.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.