Portugalac stoprocentan s bijele tačke

Ronaldo je ove sezone više od trećine svojih golova dao s penala, ali u Seriji A nije rekorder

Cristiano Ronaldo, napadač i prva zvijezda Juventusa, noćas je postigla još jedan pogodak u italijanskom prvenstvu čime je došla do broja od 22 gola ove sezone. 

Ako uzmemo u obzir da je ove sezone upisao 23 utakmice u Seriji A, onda su 22 gola zaista impresivna. Tome dodajmo i da je sinoć oborio rekord tako što je postao Portugalac s najviše golova u Seriji A. Na prvom mjestu prestigao je Rui Costu koji je u karijeri postigao 42, a Ronaldo sada ima 43 gola.

Svi ti podaci su bajni i predstavljaju sjajnu statistiku, ali treba malo pogledati i iza kulisa. Ako zavirimo dulje, vidjet ćemo da je Ronaldo ove sezone više od trećine svojih golova postigao s bijele tačke.

Od pomenuta 22 gola, Ronaldo je u Seriji A postigao čak osam s penala. Ako tome dodamo i pet golova koje je s bijele tačke postigao prošle sezone, onda dolazimo do 13 golova s penala samo u Seriji A za nepune dvije sezone. Dakle, ako uzmemo u obzir samo golove iz igre, vidjet ćemo da je postigao 30 golova u nepune dvije sezone italijanskog prvenstva što onda i ne bi bila baš tako bajna statistika, posebno ako uzmemo u obzir da bi npr. Ciro Immobile samo u ovoj sezoni mogao doći do te cifre.

Ipak, ako zavirimo u statistike nekih drugih igrača, vidjet ćemo da Ronaldo nije taj koji najviše golova daje s penala. To je u Seriji A upravo maloprije pomenuti Ciro Immobile. On je ove sezone postigao nevjerovatnih 10 golova s penala. Podsjetimo, on je prvi strijelac lige sa pet postignutih golova više od Ronalda.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Još jedna okolnost koja 'brani' Ronalda je ona da je on stoprocentan s bijele tačke jer je svih osam penala pretvorio u gol. Treba mu odati priznanje za to jer nije tako jednostavno ni s penala uvijek davati golove, posebno ne u važnim i posljednjim trenucima meča.

Na kraju samo dodajmo da je Portugalac u dresu Juventusa po jedan gol s penala postigao u Kupu Italije i Ligi prvaka što znači da je ukupno 15 puta bio precizan s bijele tačke u dresu kluba za koji igra od ljeta 2018. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.