Veliki klubovi u Engleskoj žele još veću moć u odlučivanju i raspodjeli novca

Endin Čaušević

I dok su u Bosni i Hercegovini fudbalski klubovi potpuno nespremni dočekali ulazak velikih sponzora i prodaju TV prava za ozbiljne novce, te desetine miliona maraka prepustili Nogometnom savezu BIH u Engleskoj i ozbiljnim fudbalskim državama već odavno se o svim značajnim, posebno finansijskim temama pitaju isključivo klubovi, tj. ono što bi se kod nas zvalo Udruženje Premijerligaša. Međutim, i tome bi mogao doći kraj.

Još 1991. godine su vodeći klubovi u Engleskoj shvatili da im marketinški prostor na utakmicama i TV prava za prenose ne treba prodavati savez, te su formirali privatnu kompaniju koja će se time baviti, a sada su se odlučili napraviti korak dalje i iz procesa odlučivanja žele izbaciti male premijerligaše koji svakako i nisu u fokusu sponzora ili medijskih kuća koje rade prenose.

Plan pod nazivom "Project Big Picture" predložila je EFL (English Football League - asocijacija koja sadrži 72 niželigaška kluba organizovana u EFL Championship, EFL League One i EFL League Two) i predlaže smanjenje Premier lige na 18 timova uz prebacivanje kontrole nad ligom na samo 9 klubova koji su najduže u ligi. Također, plan predlaže gašenje Liga kupa, te Community Shield kupa.

Trenutno, odluke u Premier ligi donose se po principu jedan klub - jedan glas, pa jednaku snagu nosi mišljenje npr. Liverpoola i Brightona. Po novom prijedlogu, sve odluke donosili bi Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester City i Chelsea, te Everton, Southampton i West Ham. Za bilo kakvu promjenu, bio bi neophodan glas samo šest od ovih devet klubova.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Naravno da bi to bila velika promjena za fudbal u Engleskoj", komentarisao je predsjednik EFL Rick Parry za Telegraph. "Pa ako bi velika šestorka iz toga i izvukla neku korist, zašto da ne. Zašto bi inače oni i podržali ovaj plan?"

Kao "naknadu" za prihvatanje ovog plana Premier liga bi dala 25% svojih godišnjim prihoda klubovima nižih liga, te dodatno poklonila 250 miliona funti ovim klubovima kao pomoć u koronavirus pandemiji, te dodatnih 100 miliona funti Fudbalskom savezu Engleske (FA).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.