FOTO - EPA

Pet susreta bez pobjede

Hoće li ova generacija Zmajeva srušiti neslavni rekord iz 2007. i 2008. godine

Adnan Beganović

Krajem prošle godine, tačnije 18. novembra 2019. godine fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u okviru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo savladala Lihtenštajn 3.0.

Bila je to posljednja pobjeda Zmajeva, a od tada odigrali su izabranici Dušana Bajevića pet utakmica i nijednu nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nisu napustili uzdignutih ruku.

Pet utakmica u 2020. godini, tri remija (jedan poraz na penale) i dva poraza zapravo najbolje i pokazuju domete ove reprezentacije. A, oni, ruku na srce, nisu za nešto veliko. Prosječan tim, koji ima priliku ostati zapisan u historiji kao tim koji će imati najdužu seriju utakmica bez pobjede.

Na dobrom su putu izabranici Duška Bajevića da sruše neslavni rekord od šest uzastopnih susreta za bodove bez pobjede. I ako se po jutru dan poznaje, vjerovatno ćemo nakon novembarskih susreta imati nove vlasnike rekorda po tom pitanju.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

A, dosadašnji rekord drže Zmajevi koji su igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. i Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Posljednjih pet susreta kvalifikacija za EP 2008. godine odigranih godinu prije  Zmajevi su upisali pet poraza i to od Mađarske (1:0), Moldavije (1:0), Grčke (3:2), Norveške (2:0) i Turske (1:0), a negativan niz nastavljen je i u prvom susretu kvalifikacija za SP 2010. odigran 2008. porazom u Španiji (1:0). Prekinut je u Zenici kada smo deklasirali Estoniju rezultatom 7:0.

Dakle, u 2007. i 2008. godine Zmajevi su upisali šest uzastopnih susreta bez pobjede, u ovom slučaju i bez remija, a ukoliko u preostala dva susreta u Ligi nacija protiv Nizozemske i Italije ne pobijede, ova generacija će postati vlasnik ovog negativnog rekorda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.