Tradicija koja traje decenijama

Između dva kontinenta leži magnet za bh. fudbalere: Visoka reputacija, odlični uslovi i dobra lova

Admin Čaušević

Svaki fudbaler ide tamo gdje misli da će mu biti najbolje. Tamo gdje će osim uživanja u fudbalu dobro i profitirati, pogotovo u vrijeme kada je fudbal postao običan biznis. Klubovi su trgovci, a igrači su uz novac, sredstvo trgovine.

Nekako nesvjesno, ali vjerovatno i uz dobre preporuke Turska je postala svojevrsni fudbalski raj za bh. fudbalere. Od Bosfora pa širom Anadolije formirala se prava kolonija sastavljena od igrača iz Bosne i Hercegovine.

Turci su oduvijek bili slabi na bh. fudbalere. Sve je počelo još dovođenje Asima Ferhatovića prije 60-ak godina, ali Hase je volio Sarajevo više od života pa se nije dugo zadržao u Istanbulu.

Zijad Švrakić i Tarik Hodžić su temelje svojim sunarodnjacima ostavljali 80-ih godina, zatim je stigao red na Fahrudina Omerovića te dvojicu Elvira, Bolića i Baljića.

Prvi je u dresu Fenerbachea srušio Manchester United na Old Traffordu poslije višedecenija bez domaćeg poraza u evropskim mečevima, a drugi je odlazeći iz Fenera na nekoliko mjeseci bio najskuplji igrač svijeta.

Danas u Superligi i Prvoj ligi igra toliko bh. fudbalera da se može sastaviti skoro pa jedan sasvim solidan tim. Za mnoge najbolji igrač lige je Edin Višća, čovjek koji je ispisao historiju s Bašakešhirom i dugogodišnja tiha patnja najtrofejnijih - Galatasaraya i Fenerbahcea.

Ibrahim Šehić, Goran Karačić, Marin Aničić, Edin Cocalić, Ervin Zukanović, Zoran Kvržić, Avdija Vršajević, Amir Hadžiametović, Jasmin Šćuk, Haris Hajradinović, Ajdin Hasić, Deni Milošević, Armin Hodžić, Edin Višća, Muris Mešanović sve su to igrači koji svoj fudbalski hljeb zarađuju u Turskoj.

Odlično su naši igrači ušli i u 2021. godinu. O Hasiću se piše već danima, Hadžiahmetović je zabio glavom, Mešanović sjajno iz Voleja, Hodžić je prodao "sombrero" prvaku, Višća je standardno dobar...

Čitajući turske medije kolonija bi mogla biti proširena. Irfan Hadžić je napustio Akhisarspor, ali neće biti iznenađenje ako i dalje ostane u Turskoj. Najbolji igrači Sarajeva Amar Rahmanović i Benjamin Tatar se konstanto povezuju s dolaskom u Superligu.

Gledajući sam kvalitet turske lige ovo takmičenje se sigurno ne može uvrstiti u rang vrhunskih, ali i razvojnih liga jer Turci se uglavnom odlučuju za provjerena i iskusna imena, ali Superliga je sigurno među konkurentnijim u Evropi.

S infrastrukturne strane uslovi za igrače su odlični, posljednjih godina izgrađen je veliki broj novih i modernih stadiona što je izuzetno važno u modernom fudbalu. Uloženo je na stotine miliona eura. Istina je da ponekad zna biti finansijskih "nesporazuma" s Turcima, međutim na kraju se obično pronađe zajednički jezik.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

U Turskoj je nastupilo preko 60 fudbalera s bh. pasošem, vjerovatno u svijetu nema zemlje gdje je igralo više igrača rođenih u Bosni i Hercegovini. Mirza Varešanović, Semir Štilić, Izet Hajrović, Zvjezdan Misimović, Kenan Hasagić, Haris Alihodžić, Ermin Zec, Haris Medunjanin i Džemal Berberović su neka zvučnija imena koja su igrala na granici Evrope i Azije.

"Ponosan sam i na igrače iz Bosne i Hercegovine koji ovdje pokazuju da imaju kvalitet i igraju sjajno. Bosanci se u Turskoj osjećaju kao kod kuće i najbolji izbor za igrače iz Bosne jeste da dođu da igraju fudbal u Turskoj", rekao je Armin Hodžić nedavno i tako poslao jasnu poruku svojim sunarodnjacima.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.