I danas je simbol kluba

Legendarna priča iz Londona: Prvi kapiten Chelseaja imao je 150 kg

Haris Zilić

Kada su braća Mears 1905. godine osnovali Chelsea FC, došli su na zanimljivu ideju.

Za prvog golmana ujedno i kapitena tima izabran je William Henry Foulke. Riječ je o golmanu koji je bio visok 196 cm, a težak čak 150 kg, što je u vrijeme bilo nevjerovatno.

Popularni "Fatty" je u imao sjajne golmanske kvalitete, bez obzira na njegovu fizičku gradu. Prije Chelseaja skupio je 299 nastupa za Sheffield United.

Za londonski klub je upisao 34 nastupa, a nakon toga dvije godine je proveo i u Bradford Cityu. Daleke 1897. godine upisao je i nastup za reprezentaciju Engleske.

Foulke je i danas jedan od simbola londonskog kluba. preminuo je 1916. godine u 42. godini žvota.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Interesantno da je Foulke tokom karijere sa Sheffieldom bio prvak Engleske i dva puta je osvajao FA Cup, najstarije fudbalsko klupsko takmičenje na svijetu.

U karijeri je imao još jedno priznanje, tačnije 1900. godine izabran je za najboljeg golmana svijeta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.