Odigrani su svi međusobni dueli

Mali milion kombinacija: Kako dalje ako Velež, Široki i Zrinjski završe s identičnim učinkom?

Admin Čaušević

Dosta rasprava u bh. javnosti izazvao je famozni član 43. Pravilnika takmičenja koji se odnosi na utvrđivanje plasmana na kraju sezone. 

Borac i Sarajevo bi sezonu mogli završiti s istim brojem bodova u borbi za prvo mjesto, dok bi se identična stvar mogla desiti u borbu za preostala dva mjesta koja vode na euroscenu.

Sve dileme u slučajevima s istim brojem bodova kada su u pitanju pozicije za koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima u izjavi za SportSport.ba je otklonio predsjednika Komiteta za takmičenje, Dušan Marković.

"Mi se moramo držati onog što piše u Pravilniku takmičenja, koji je na snazi od početka Premijer lige sa trokružnim sistemom. Tu je sve jasno objašnjeno i doista ne vidim čemu toliko rasprava u posljednje vrijeme. Imali smo nešto slično u futsalu i držali smo se Pravilnika takmičenja i problema nikakvih nije bilo. U slučaju da prvoplasirani i drugoplasirani imaju isti broj bodova odlučuju međusobni susreti, odnosno pravi se dodatna tabela gdje se sabiru bodovi iz međusobnih duela. Ako su i tu klubovi jednak odlučuje gol razlika iz međusobnih duela s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Nepoznanica nema. U slučaju o kojem razgovaramo, prednost je na strani Borca", istakao je prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Dakle, međusobni dueli će se primjenjivati i u slučajevima kada su u pitanju pozicije broj 3. i 4. koje vode u Konferencijsku ligu. Trenutno Velež (53), Široki (51) i Zrinjski (50) dijele tri boda.

Mali je milion kombinacija kada su u pitanju pozicije 3. i 4. na kraju sezone jer postoji mogućnost da tri hercegovačka derbija završe s istim brojem bodova.

Svi međusobni dueli su kompletirani, pa je već sada poznato ko bi bio u prednosti u slučaju s identičnim učinkom poslije 33 odigrana kola. Pregled rezultata u međusobnim duelima pogledajte ispod:

Velež - Zrinjski 2:0 Široki Brijeg - Velež 2:2 Zrinjski - Široki Brijeg 2:1
Zrinjski - Velež 3:1 Velež - Široki Brijeg 2:1 Široki Brijeg - Zrinjski 2:1
Zrinjski - Velež 1:1 Široki Brijeg - Velež 0:2 Široki Brijeg - Zrinjski 1:0

Velež i Zrinjski su osvojili po četiri boda u međusobnim duelima i gol-razliku 4:4, ali kako su Rođeni dali gol više u gostima bili bi u prednosti.

Velež je u prednosti u međusobnom duelu i protiv Širokog Brijega jer ima dvije pobjede i remi, dakle sedam osvojenih bodova, a ekipa s Pecare ima jedan bod.

Kada je u pitanju duel Širokog i Zrinjskog tu je u prednosti Široki Brijeg sa 6 osvojenih bodova u odnosu na tri boda Plemića.

Postoji mogućnost da se na kraju sezone kreira i mini tabela od tri ekipe. To će se desiti ako nakon 33 kola Velež, Zrinjski i Široki skupe isti broj bodova.

Pozicija Tim Bodovi Gol-razlika
1. Velež 11 11:8
2. Zrinjski 7 7:8
3. Široki Brijeg 7 7:9

Tada bi se kreirala dodatna tabela s bodovima iz međusobnih duela. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I tu bi Velež bio prvi sa ukupno 11 bodova. Zrinjski i Široki Brijeg imaju po sedam bodova, a prednost bi u konačnici imali Plemići i to zbog povoljnije gol-razlike. Zrinjski u međusobnim duelima ima gol razliku 7:8, a Široki Brijeg 7:9.

Do kraja sezone Velež igra protiv Željezničara (d), Tuzla Cityja (g), Slobode (d) i Mladosti (g). Široki će odmjeriti snage na Pecari sa Tuzla Cityjem i Mladosti, gostovat će Slobodi i Radniku. Zrinjski će biti domaćin Krupi i Željezničaru, a gost Borcu i Tuzla Cityju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.