Ko će u Evropu?

Spušta se zavjesa na uzbudljivu sezonu: Veležu dovoljan i bod, Zrinjskom treba malo čudo

Edmir Škorić

U nedjelju (danas) od 17 sati odigrat će se sve utakmice posljednjeg, 33. kola Premijer lige BiH u sezoni 2020/21.

Dakle, spušta se zavjesa na još jednu premijerligašku sezonu, koja je od početka do kraja obilovala uzbudljivim situacijama. Dramatično kao malo kada prije, ali sve se manje - više završilo kolo prije kraja.

Borac je postao novi prvak, iskoristivši tromnost Sarajeva u nastavku sezone, iako je bordo tim imao devet bodova prednosti nad prvim pratiocem i čak 13 nad Borcem. Iz lige je ispao Radnik, koji se ipak nada da će Mladost ostati bez licence i da će na taj način zadržati premijerligaški status, a Olimpik je još ranije istupio iz lige.

Poznato je da će uz Borac Sarajevo našu zemlju predstavljati u Evropi kao drugoplasirani tim i osvajač Kupa BiH. Ostala su još dva upražnjena mjesta za plasman u Evropu.

Najbliže tome je FK Velež. Nakon pobjede nad Slobodom u prošlom kolu, Rođenima nedostaje samo bod u Kaknju protiv Mladosti da matematički obezbijede učešće na eurosceni. Iako je Široki Brijeg iza Zrinjskog trenutno na tabeli, ova dva tima imaju isto bodova, ali Široki ima bolji međusobni skor i u ovom trenutku prednost.

Dakle, ukoliko oba tima zabilježe pobjede, Široki bi u tom slučaju išao u Evropu. Široki Brijeg gostuje u Bijeljini otpisanom Radniku, a Zrinjski ekipi Tuzle City, koja takođe nema nikakav imperativ u ovom duelu.

Uglavnom, nama ostaje danas da čekamo razvoj situacije na tri terena kako bismo dobili još dva putnika u Evropu.

Željezničar najzad želi pobjedu, a na Grbavici dočekuje Krupu koja je kolo ranije osigurala ostanak u eliti. Bez ikakvih imperativa igrat će se i duel Slobode i Borca na Tušnju. U tom bi duelu mogli vidjeti dosta mladih igrača, rezultat je ionako sada u drugom planu.

Trener Zrinjskog Sergej Jakirović svjestan je da je njegov tim u teškoj situaciji, ali nada se ipak da će ili Mladost ili Radnik pomoći njegovoj ekipi.

"Bez obzira na motivaciju izjavljivao sam ranije da treba uzeti za primjer zadnje kolo u HNL-u gdje Slaven Belupu i Osjeku ništa takmičarski to nije značilo i odigrali su pošteno i na kraju je ispalo da je Slaven izbacio Varaždin iz lige. Odigrali su za sebe profesionalno kako i treba i nadam se da će i ovdje biti tako. Ja volim reći da je život dug i lopta ti nekada zna vratiti i pozitivno i negativno. Vjerujem da će Mladost i Radnik gledati sebe, ima i iduća sezona. Nadam se da će odigrati 100% i ako izgube nije problem. Ne sumnjam u to, ja sam pozitivan i vjerujem da svako igra tu za sebe", zaključio je Jakirović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I trener Mladosti Nemanja Miljanović nagovijestio je da neće biti "popuštanja" i da će njegovi igrači odigrati najbolje što mogu protiv Veleža.

"Što se tiče nas, sezonu ćemo završiti na jedan pošten način. Izaći ćemo na teren i pokušati osvojiti tri boda ili barem bod. Želimo na taj način završiti sezonu", istakao je Miljanović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.