Odlično izdanje na Eurobasketu

BiH ne igra za 5. mjesto, sutra su u Sarajevu!

A. Čaušević

Ženska košarkaška reprezentacija BiH izborila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nakon što je Eurobasket okonččala među šest najbolje rangiranih reprezentacija.

Košarkašice BiH su Eurobasket završile sa dva poraza i četiri pobjede, a posljednji trijumf stigao je danas nakon što je savladana Švedska 82:63.

Utakmice za peto mjesto neće biti, pa će bh. ekspedicija već sutra biti u Sarajevu gdje će biti održana i press-konfernecija nakon ogromnog uspjeha naše košarke.

Više detalja o samom dolasku i organizaciji bit će poznato uskoro. Iz PR službe KSBiH nam je rečeno da će se Savez oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina predvođena fenomenalnom Jonquel Jones je pobijedila Belgiju, Tursku, Hrvatsku i Švedsku, dok su upisani porazi od Slovenije i Francuske.

Več ranije je odlučeno da neće biti utakmice za peto mjesto, a konačni plasman zavisi od koš-razlike, pa da li će BiH na kraju biti peta zavisit će od ishoda utakmice Španije i Rusije. Ukoliko trijumfuju Ruskinje, bh. reprezentacija će završiti kao peta.

Kakav je put do plasmana na SP?

Kvalifikacioni turnir za SP igra se u feburaru 2022. godine, a od 16 ekipa, deset će izboriti plasman na pomenuto prvenstvo svijeta, koje je na rasporedu 2022. godine, tačnije od 23. septembra do 2. oktobra u Australiji.

Na Munodbasketu za košarkašice učestvovat će 12 selekcija. Australija kao domaćin i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju izborit će direktan plasman.

Sistem kvalifikacija bi se igrao turnirski, a domaćini i grupe bit će poznate krajem ove godine. Kvalifikacioni sistem bi trebao sačinjavao četiri grupe sa četiri selekcije, gdje bi dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane izborile plasman na Mundobasket, ali FIBA treba da ozvaniči konačan sistem kvalifikacija u narednom periodu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.