Lojo: Nastojat ćemo zaustaviti najkvalitetnije igračice Švedske i staviti ih pod kontrolu

BiH sutra igra meč za TOP 6

Lojo: Nastojat ćemo zaustaviti najkvalitetnije igračice Švedske i staviti ih pod kontrolu

E. Čaušević

Košarkašice Bosne i Hercegovine sutra igraju protiv Švedske meč za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Bh. košarkašice su oduševile javnost na Eurobasketu, a prije nekoliko dana poražene su u četvrtfinalu od selekcije Francuske koja je među prvim favoritima za osvajanje zlatne medalje.

Zmajice su pružile dobar otpor ekipi Francuske, ali jednostavno nisu mogle napraviti novo iznenađenje i plasirati se u polufinale.

Međutim, naš tim već sutra očekuje nova utakmica i to protiv Švedske. Ovaj meč igra se za plasman među šest najboljih ekipa na Eurobasketu, a uz to pobjednik će ostvariti plasman na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo.

Pred ovaj susret oglasio se i selektor naše reprezentacije Goran Lojo koji je otkrio svoja očekivanja.

"Što se tiče sutrašnje utakmice protiv Švedske to je ukupno šesta utakmica za nas na turniru i ujedno posljednja i ukoliko pobijedimo Švedsku izborili smo plasman na kvalifikacijski turnir za SP koji će se održati u februaru", rekao je Lojo i nastavio.

Oglasi

"Jučer smo imali dan odmora, upravo smo se vratili s treninga. Analizirali smo reprezentaciju Švedske i radi se o jednoj kvalitetnoj reprezentaciji koja igra agresivnu odbranu i brzu košarku. Mi ćemo nastojati da te njihove najkvalitetnije igračice zaustavimo i stavimo pod kontrolu. Očekujem da će sve djevojke biti spremne za sutrašnji susret i da ćemo uz maksimalni pristup i zalaganje kako smo pokazali tokom cijelog ovog turnira uspjeti ostvariti povoljan rezultat".

Naše košarkašice prvo trebaju savladati Švedsku da bi bile među šest evropskih selekcija koje će igrati kvalifikacije. Pored šest selekcija iz Evrope u kvalifikacijama za SP učestvovat će dvije ekipe iz Afrike, četiri iz Južne i Sjeverne Amerike (FIBA prvenstvo Amerike) i četiri iz Azije.

Kvalifikacioni turnir za SP igra se u feburaru 2022. godine, a od 16 ekipa, deset će izboriti plasman na pomenuto prvenstvo svijeta, koje je na rasporedu 2022. godine, tačnije od 23. septembra do 2. oktobra u Australiji.

Na Munodbasketu za košarkašice učestvovat će 12 selekcija. Australija kao domaćin i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju izborit će direktan plasman.

Sistem kvalifikacija bi se igrao turnirski, a domaćini i grupe bit će poznate krajem ove godine. Kvalifikacioni sistem bi trebao sačinjavao četiri grupe sa četiri selekcije, gdje bi dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane izborile plasman na Mundobasket, ali FIBA treba da ozvaniči konačan sistem kvalifikacija u narednom periodu.

Dakle, ako savladamo Švedsku naše košarkašice bi imale lijepu priliku da se plasiraju na Mundobasket. Bili bi među 16 selekcija u kvalifikacijama, deset bi išlo na Mundobasket u Australiju.

Olakšica za našu selekciju svakako bi bila i nova FIBA ranking lista pred žrijeb gdje naše djevojke očekuje ozbiljan skok nakon plasmana u četvrtinu finala Eurobasketa.

Pored navedenog naše djevojke očekuju i kvalifikacije za Eurobasket 2023. godine u Sloveniji i Izraelu, a prilikom žrijeba ćemo imati dobru poziciju.

Top Komentari

user1597698961
Zaustavit im sut otvoren i to je to,tj agresivna odbrana d anema otvorenih trojki,jer to im je oruzje sut kad krene ,pod kosem nisu dobri,JJ ce ih pojesti pod kosem
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi