FOTO - EPA

Utakmica je u četvrtak

Velež igra za historiju: Hoće li Rođeni "srušiti" Željezničar, Sarajevo i Zrinjski?

Adnan Beganović

Još dva dana preostala su do revanš susreta 3. pretkola Konferencijeske lige između Veleža i Elfsborga.

Rođeni su u Švedskoj ostvarili povoljan rezultat (1:1), a u četvrtak će imari priliku da ispišu historiju bosanskohercegovačkog fudbala, odnosno da postanu prvi klub iz Bosne i Hercegovine, otkako je ona nezavisna, koji je u jednoj evropskoj sezoni uspio izbaciti tri protivnika.

Po tom pitanju trenutno su najuspješniji Sarajevo, Željezničar i Zrinjski. Pomenuti klubovi su u jednoj evropskoj sezoni uspjevali biti bolji od po dva protivnika s tim što je Sarajevo čak u pet sezona bilo bolje od po dva protivnika, a Željezničar i Zrinjski u dvije.

Međutim, to nije sve, odnosno pobjedom nad Elfsborgom izabranici Feđe Dudića bi osigurali još najmanje dvije evropske utakmice što znači da bi u jednoj sezoni odigrali osam.

Samo dva bosanskohercegovačka kluba mogu se pohvaliti tim uspjehom i to Sarajevo i Željezničar. Plavi s Grbavice su u sezoni 2002/2003 odigrali osam evropskih utakmica, a Bordo timu je to pošlo za rukom u sezoni 2007/2008.

Željezničar je u sezoni 2002/2003 u kvalifikacijama Lige prvaka bio bolji od Akranesa i Lillestroma, da bi ga na putu za grupnu fazu zaustavio Newcastle. No, Plavi su nakon ispadanja od engleske ekipe u Kupu UEFA odigrali dva meča sa Malagom, no nažalost, nisu prošli dalje.

S druge strane, Sarajevo je u sezoni 2007/2008 u kvalifikacijama za Ligu prvaka bilo bolje od Marsaxlokka i Genka, da bi u borbi za grupnu fazu izgubilo od kijevskog Dinama. Ipak, poraz od Dinama značio je i "prelazak" u Kup UEFA gdje je od Bordo tima bolja bila Basel.

Dakle, Željezničar i Sarajevo su u pomenutim sezonama odigrali osam evropskih utakmica s tim što su bili bolji od po dva kluba, dok Velež ima priliku da odigra najamnje osam mečeva i bude bolji od tri kluba.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Također, treba dodati da ova generacija Veleža ima priliku po broju odigranih evropskih utakmica izjednačiti se sa onom iz 1974/1975 koja je u tadašnjem Kupu UEFA stigla do četvrtfinala. Odigrala je tadašnja generacija osam utakmica i to protiv moskovskog Spartaka, Rapida iz Beča, Derby Countyja i Twentea.

Inače, najviše utakmica u jednoj evropskoj sezoni odigrala je generacija Željezničara iz sezone 1984/1985. Plavi su tada stigli do polufinala Kupa UEFA, nesretno su ispali od Videotona, a odigrali su deset evropskih mečeva. Bugarski Sliven, švicarski Sion, rumunska Universitatea i Dinamo iz Minska su tada polagali oružje pred izabranicima Ivice Osima.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.