Foto - Manchester City

Broj povučen u čast Marca-Viviena Foea

18 godina niko u Cityju ne nosi broj 23 - Tragična je sudbina čovjeka koji ga je posljednji nosio

Midhat Šljivak

Manchester City postao je prethodnih godina jedan od najboljih fudbalskih timova svijeta.

Građani su poprilično dominantni u engleskom fudbalu u protekloj deceniji, ali nikako ne mogu da ostvare korak naprijed i na evropskoj sceni.

Dres Cityja nosi veliki broj velikih zvijezda. Ispunjava im se apsolutna svaka želja, ali niko od njih ne može nositi jedan broj.

Radi se o broju 23 koji je van upotrebe od 2003. godine, a razlog je dobro poznat ljubiteljima fudbala.

City je 2003. godine odlučio povući broj 23 u čast svog nekadašnjeg fudbalera. Marc-Vivien Foe nosio je ovaj broj u sezoni 2002/2003, što mu je bila i u ovom dresu je odigrao posljednji klupski meč.

Nesretni Kamerunac se po završetku sezone u Premiershipu priključio reprezentaciji na Kupu Konfederacija i desila se tragedija.

Foe je u polufinalu koje je odigrano u njegovom Lyonu, gdje mu je bio i dom, doživio srčani udar u meču protiv Kolumbije.

Kamerunski fudbaler srušio se na teren u 72. minuti. Uzaludni su bili pokušaji ljekara da mu pruže pomoć i on je preminuo u bolnici sat vremena kasnije.

U čast ovog fudbalera niko više ne nosi dres sa brojem 23 u Manchester Cityju, a povučen je i broj 17 u ekipi Lensa gdje je igrao pet godina.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Lyon je također povukao broj 17, ali ga je potom u čast Marca-Viviena Foea obukao njegov sunarodnjak Jean Makoun.

Sva pojačanja Cityja su međutim ispoštovala želju kluba da se broj 23 više ne koristi i već 18 godina ovaj broj ne može niko dobiti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.