Dosta zajedničkih stvari imaju, ali jedna se posebno izdvaja

Čeka li Erlinga Haalanda sudbina Edina Džeke?

H. Zilić

Završene su evropske kvalifikacije za Mundijal u Kataru 2022. godine.

Kada se spustila zavjesa jedna od reprezentacija koja može najviše da žali je Norveška. Imali su Norvežani sve u svojim rukama, minimalno baraž, ali onda su prosuli remijem protiv Latvije odigravši 0:0, što je iskoristila Turska i otišla u baraž, dok je Nizozemska direktno otišla na Mundijal iz pomenute grupe.

Ovaj rezultat Norveške znači da na Mundijalu nećemo gledati jednog od najboljih igrača današnjice Erlinga Haalanda, a sada se postavlja pitanje, čeka li Haalanda slična sudbina kao Edina Džeku?

Naš Edin Džeko je u Haalandovim godinama briljirao Bundesligom u dresu Wolfsburga. Bio je najbolji strijelac, nosio je Vukove do titule prvaka Njemačke zajedno sa Grafiteom i Misimovićem, a slične partije danas u Borussiji pruža i Erling Haaland.

Nakon partija u Wolfsburgu Džeko je došao na radar mnogih evropskih klubova, a najkonkretniji je bio Manchester City, a ista stvar je sa Haalandom, obzirom da Norvežanina žele najveći evropski klubovi i Dortmundu nude bogatstvo.

Međutim, Haaland i Džeko bi mogli imati još jednu zajedničku tačku, a to je reprezentacija.

Edin Džeko skoro 15 godina igra na vrhunskom nivou, a sa Bosnom i Hercegovinom je otišao samo na Mundijal 2014. godine u Brazil. Možda će kvalifikacije za EURO 2024. godine biti i posljednja šansa za Džeku da sa BiH ode na prvenstvo Starog kontinenta obzirom da Edin ima 36 godina.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Haaland je prva violina Norveške, koja nema baš jaku reprezentaciju. Istina, ima Norveška nekolicinu talentovanih igrača, ali u cijelini je to tim bez prevelikog iskustva, pa bi možda i Haaland u budućnosti mogao doživjeti sudbinu Edina Džeke, tačnije da ne zaigra na velikom takmičenju ili u najgorem slučaju da to bude jedno ili dva prvenstva sa Norveškom. Ova skandinavska selekcija je trenutno treći šešir evropskog fudbala.

Haaland je trenutno odigrao 15 utakmica i postigao 12 golova za Norvešku, a 14 godina stariji Džeko je za Bosnu i Hercegovinu skupio 118 nastupa i postigao 60 golova po čemu je rekorder u bh. reprezentaciji.