Tužne vijesti iz Banja Luke

Preminuo profesor koji je udario jake temelje bh. rukometu

Haris Zilić

Tužna vijest nam dolazi iz Banja Luke.

U 87. godini života preminuo je legendarni rukometni radnik i profesor Branko Janković koji je bio i osnivač RK Gračanica.

"Nakon duge i teške bolesti sinoć je u Banjaluci u 87. godini preminuo profesor Branko Janković.

Branko Janković, po rođenju Dervenčanin, 50-tih godina prošlog vijeka radio je kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Gračanici.

Aktivan fudbaler i odličan gimnastičar, pokrenuo je inicijativu u okviru DTV”Partizan” za formiranje rukometne i košarkaške sekcije, te inicijativu za izgradnju igrališta za male sportove. Godinu dana kasnije završena je izgradnja rukometnog igrališta na današnjoj lokaciji, a 25.05.1956.g. odigrana je i prva zvanična rukometna utakmica protiv RK”Derventa” (16:15).

Branko Janković imao je ulogu trenera i igrača, te se smatra osnivačem rukometnog kluba i pokretačem rukometnog sporta u Gračanici. Budući da je postao gračanički zet (porodica Knežević), po svom odlasku u Banjaluku, profesor Janković rado se vraćao u Gračanicu, a zahvaljujući njegovim informacijama i pravovremenom prijavom, Gračanica je 1962.g. postala član Republičke lige BiH.

Po odlasku u Banjaluku, popularni “Brka” osnovao je i RK”Mladost” Banjaluka. Autor je većeg broja knjiga i priručnika iz oblasti rukometnog sporta.

Posljednji put profesor Janković je u organizaciji RKV ”Gračanica” 2018.g. posjetio naš grad i tom prilikom održao i prigodno predavanje.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Neka je vječna slava i velika hvala profesoru Jankoviću za sve što je uradio za bosanskohercegovački sport, rukomet i posebno za naš klub", stoji u saopštenju RK Gračanica koji se biranim riječima oprostio od čovjeka koji je ostavio dubok trag u bh. rukometu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.