Popularniji i uspješniji od Cityja i PSG-a: Arapi kupuju do sada najveći klub!

Admin Čaušević

Vež duže od decenije fondovi iz arapskog svijeta ulažu novac u fudbal i kupuju klubove. 

PSG i Manchester City su zahvaljujući gazdama iz Katara i UAE-a polako, ali sigurno upali u grupu najvažnijih i najglamuroznijih klubova današnjice.

Nešto slično bi se moglo desiti i Newcastle Unitedu nakon što je prije nekoliko mjeseci saudijski princ Mohammed bin Selman sa svojim PIF fondom ovaj klub učinio najbogatijim na svijetu.

Prema najavama italijanskih medija u arapske ruke bi mogao pasti veći klub od svih prethodnih. U pitanju je AC Milan.

Milan posljednjih godina često mijenja vlasnike, pogotovo nakon odlaska Silvija Berlusconija koji je od Rossenera za 30-ak godina gazdovanja napravio jedan od najvećih i najsupješnijih klubova na svijetu.

Rossonere kupuje fond Investcorp kojeg je 1982. godine osnovo Nemir Kindar u Baherinu. Na početku je bio most između Perzijskog zaljeva i ostatka svijeta, da bi sada postao globalno utjecajan.

Radi se o fondu koji radi u poslovima s privatnim kapitalom, nekretninama, infrastrukturom, strateškim kapitalom i mnogim drugim, a njegova imovina se procjenjuje na 100 milijardi dolara.

Trenutno upravljačka prava su u vlasništvu Elliot fonda, a Milan će prodati Investcorp za iznos od oko milijardu eura, pišu italijanski mediji.

Nakon što je Milan pobijedio Genou sa 2:0 te ponovo izbio na čelo Serije A stigla je i čestitka od Mohammeda Al-Ardhija, predsjednika Investcorp.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Čestitke Milanu što se vratio na vrh italijanske lige. Sretan Uskrs svima u klubu, navijačima i svima koji slave ovaj praznik", poručio je Al-Ardhi.

Prema najavama s Apenina do primopredaje vlasništva će doći do kraja sezone te je cilj svima da se prodaja okonča što prije.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.