Svi su vidjeli kultnu fotografiju Materazzija i Ruija Coste, ali rijetki znaju njenu pozadinu

Godišnjica velikog incidenta

Svi su vidjeli kultnu fotografiju Materazzija i Ruija Coste, ali rijetki znaju njenu pozadinu

Admin Čaušević

Na današnji dan prije 17 godina nastala je jedna od najkultnijih fotografija otkako se igra fudbal. Marco Materazzi naslonjen na Ruija Costu dok mirno posmatraju kako gore baklje.

Fotografija je nastala na revanš susretu četvrtfinala Lige prvaka između Intera i Milana nakon što su Rossoneri prvi duel dobili sa sigurnih 2:0.

U to vrijeme Milan je vjerovatno imao najbolji tim u evropi. Dida, Paolo Maldini, Cafu, Jaap Stam, Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Kaka, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Andriy Shevchenko i Hernan Crespo su samo neki od igrača koji su tada bili članovi Rossonera.

Kada se u Evropi sastanu dva kluba iz iste države ili istog grada onda je to utakmica od posebnog značaja, pogotovo kada se radi o Milanu i Interu, klubovima koji su među najvećim na svijetu.

U revanš susretu Shevchenko je pogodio za vodstvo od 0:1. Tada je važilo pravilo gola u gostima pa je bilo nemoguće za Nerazzurre da se vrate i prođu dalje.

B/R Football on Twitter: "On this day in 2005, AC Milan vs. Inter Milan was  abandoned due to flares being thrown onto the pitch. Goalkeeper Dida was  struck by one, while Marco

Oglasi

Utakmica je prekinuta u 73. minuti kada su navijači Intera bakljom pogodili Didu. Brazilski golman je dobio opekotine prvog stepena na ramenu.

Interovi igrači su molili navijače da prestanu, ali su oni odbijali pa tadašnji sudija Markus Merk nije imao izbora nega da prekine utakmicu i igrače pošalje u svlačionicu.

Igrači su se na teren vratili 25 minuta kasnije, a onda su navijači Intera na teren poslali novi asortiman baklji. Tada je nastala i jedna od najikonskijih fotografija u historiji Lige prvaka s Materazzijem i Ruiem Costom u glavnim ulogama.

Sudija Merk nakon toga je i definitivno prekinuo utakmicu. Milan je dobio utakmicu službenim rezultatom 0:3. Inter je kažnjen sa četiri domaće utakmice bez prisustva publike i novćanom kaznom od 150.000 eura.

"Ovo je najveća kazna u historiji UEFA. Četiri utakmice bez publike značit će da će Inter izgubiti 8 miliona eura prihoda", kazao je tada UEFA-in direktor za komunikacije, William Gaillard.

On This Day: One of football's most iconic pictures was produced during an  ill-tempered Milan derby

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U neredima je učestvovalo oko 300 huligana, a interesantno ni da ih policija nije uspjela zaustaviti. Tadašnji trener Milana Carlo Ancelotti je nerede opisao kao veliku sramotu ne samo za Inter već i za grad Milano.

Inter je mogao biti sretan što nije bio izbačen iz takmičenja za narednu sezonu, dok je Milan dogurao do finala gdje je poražen u čuvenom istanbulskom čudu od Liverpoola poslije penala.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...ova ekipa Milana je jedna od najjacih u historiji fudbala,a ne samo tih godina...sve same legende svjetskog fudbala...
7 1
Marco_Materazzi
Smijesno, cist gol ponistise Cambiassu
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi