Odluka Izvršnog odbora

Važna vijest i za bh. fudbal: UEFA "ugasila" fudbal u Rusiji!

Admin Čaušević
Teme:

Izvršni odbor UEFA-e donio je niz odluka kojim je praktično igranje fudbala u Rusiji učinio besmislenim. 

Svi klubovi i reprezentacije iz Rusije su suspendovane do daljneg i zabranjena im je bilo kakva vrsta učešća u UEFA-inim takmičenjima za sezonu 2022/23.

Reprezntacija Rusije neće imati pravo nastupa u Ligi nacija ovog ljeta, automatski će završiti kao četvrta u grupi 2 te će ispasti u Ligu C kao posljenjeplasirana selekcija u Ligi B.

Od nekoliko odluka stigla je i jedna važna za bh. fudbal. Poništeni su svi rezultati ženske reprezentacije Rusije koja se nalazila u grupi sa Danskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Maltom i Azerbejdžanom.

Fudbalerke Rusije neće igrati do kraja kvalifikacija i kvalifikaciona grupa E će se završiti sa pet klubova. To znači da će ukoliko Danska pobijedi Crnu Goru ženska seniorska reprezentacija BiH u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Ženska fudbalska reprezentacija Rusije je izbačena i za Evropskog prvenstva za žene i zamijenit će je reprezentacija Portugala. 

Kada su u pitanju klupska takmičenja niti jedan ruski klub neće imati pravo nastupa u Ligi prvaka, Europa ligi ili Konferencijskoj ligi za narednu sezonu.

UEFA je odlučila da na listi koeficijenata za sezonu 2002/23 Rusiji dodijeli 4.333 bodova, odnosno najslabiji učinak ruskih klubova u prethodnih pet sezona.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Odlučeno je i da se kandidatura Rusije za Evropska prvenstva 2028. ili 2032. godine proglase neprihvatljivim zato što su prekršini pojedini članovi pravilnika organizacije takmičenja, dok je i nepoznato do kada će suspenzija trajati.

Podsjećanja radi, Rusija je 24. februra započela invaziju na Ukrajinu, a četiri dana kasnije UEFA je suspendovala sve ruske klubove i reprezentacije. Nekoliko mjeseci kasnije stigle su još rigoroznije kazne koje će skupo koštati ruski fudbal i učiniti ga totalno neatraktivnim.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.