Zbog bizarnog razloga na Anfieldu se ne mogu igrati mečevi Evropskog prvenstva

UEFA ima pravilo oko terena

Zbog bizarnog razloga na Anfieldu se ne mogu igrati mečevi Evropskog prvenstva

E. Čaušević

UEFA bi krajem naredne godine trebala objaviti ko će biti domaćin Evropskog prvenstva 2028. godine.

UEFA objavi obično pet godina prije odluku o domaćinu Evropskog prvestva kako bi se ta država ili države mogli pripremiti za sve ono što trebaju da imaju kada počne veliko takmičenja.

Poznato je da su pojedine zemlje već konkurisale za domaćinstvo, a mnogi smatraju da će favoriti za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine biti Engleska, Vels, Škotska, Irska i Sjeverna Irska koje žele zajedno da organizuju ovo takmičenje.

Pored tih zemalja kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine podnijeli su još Rusija i Turska, a konačna odluka će biti donesena krajem naredne godine.

Međutim, mnogi smatraju da su favoriti Engleska, Vels, Škotska, Irska i Sjeverna Irska, te da ćemo 2028. godine gledati Euro baš u ovim zemljama.

Ipak, mediji u Engleskoj objavili su da se na listi stadiona domaćina neće naći legendarni Anfield. Mnogi su očekivali da će stadion Liverpoola biti domaćin za mečeve Evropskog prvenstva jer je to jedan od najkultnijih terena na svijetu, ali nažalost to neće biti slučaj.

Anfield ne može ugostiti meč Evropskog prvenstva jer ne ispunjava jedno UEFA-ino pravilo kada je u pitanju ovo veliko takmičenje.

Naime, UEFA-ino pravilo je da teren na kojem se igra meč bude dug 105 metara, a širok minimalno 68 metara što Anfield ne ispunjava. Stadion Liverpoola dug je 101 metar i ne može se produžiti zbog blizine tribina iza golova.

Nakon odabira domaćina Eura 2028. bit će odabrano 16 stadiona na kojima će se igrati mečevi, a nažalost Anfield će ostati samo želja navijača Engleske da na tom stadionu gledaju meč svoje reprezentacije.

Reprezentacija Engleske posljednji put na Anfieldu je igrala još 2006. godine prijateljski meč protiv Urugvaja kada su pobijedili 2:1. Svoje mečeve igraju ponajviše u Londonu na stadionu Wembley koji će sigurno biti na toj listi ako ove zemlje dobiju domaćinstvo.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi