Presedan u Ligi prvaka: UEFA je htjela nagraditi bogate, ali kritike su izgleda urodile plodom

Ništa od te ideje?

Presedan u Ligi prvaka: UEFA je htjela nagraditi bogate, ali kritike su izgleda urodile plodom

E. Ganibegović
Teme:

Iako je prošle godine evropski fudbal spašen razaranja odnosno izdvajanja klubova u Superligu, najavljene su promjene u samoj Ligi prvaka od 2024. godine.

U trenutnom formatu Lige prvaka svaki klub igra najmanje šest utakmica, ali će ih u budućnosti biti deset. To je zato što UEFA želi dodatna četiri utakmica. U grupnoj fazi igrat će ukupno 36 ekipa, a ko bi dobio dodatna mjesta još nije poznato.

Još jedna ideja UEFA-inih vlasti već je naišla na kritike. UEFA je htjela da se dva mjesta (od četiri nova) dodijele na temelju historijske tabele. To je trebao biti vid zaštite europskih velikana koji zabilježe slabiju sezonu, odnosno kroz nacionalno prvenstvo ne izbore svoje mjesto u elitnom takmičenju.

Poredak bi se temeljio na rezultatima u evropskim kupovima iz posljednjih pet sezonaa, a u Ligu prvaka bi mogla ući dva kluba koja kroz nacionalno natjecanje neće izboriti plasman, a budu najbolji u tom plasmanu.

Ipak, čuli su se glasovi da vlasti UEFA-e na ovaj način žele pomoći najbogatijima. Od dodatna četiri mjesta, samo dva bi pripala drugim momčadima.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kako se ispostavilo, ova ideja vrlo lako može propasti, a o tome obavještava engleski "The Times". Kritike su stigle do UEFA-e i moguće je da ovaj plan na kraju neće stupiti na snagu. Ljudi bliski UEFA-i ističu da plan još nije formaliziran i da će konačna odluka biti donesena do ponedjeljka, 10. maja, a razgovori o tome zakazani su u narednim sedmicama

Andrea Agnelli, šef Juventusa, bio je zagovornik ideje. Nije ni čudo, jer njegov klub već četiri godine nije konkurentan, kao i cijela Serie A. U posljednje tri sezone samo je jedan predstavnik Apeninskog poluotoka stigao među osam najboljih, a to je bila Atalanta, čiji je budžet bio onoliko koliko je Juventus plaćao Ronaldu godišnje, oko 34 miliona eura. 

Top Komentari

Goran86
Glupost veliki klubovi tj. klubovi sa historijom su donijeli hrpu love ovim mafijasima a oni ih peru i daju sicu... I tapkaju neke prolaznike kao nek igraju i mali...
5 1
denimen9
Ako Real i ove godine mlatne LP, nema druge nego ukinuti takmičenje i probati nešto novo, jer ovo je easy mode.
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi