Sud rekao svoje: Liga prvaka za tri giganta svjetskog fudbala postaje utopija?

UEFA ima slobodu da ih sankconiše

Sud rekao svoje: Liga prvaka za tri giganta svjetskog fudbala postaje utopija?

Admin Čaušević

Tri kluba koji su među najvećim na svijetu mogli bi ostati bez Lige prvaka ukoliko UEFA povuče najradikalniju kaznu.

Pravna bitka između UEFA i Superliga traje već neko vrijeme, a poslije današnje sudske presude dobila je novi epilog.

Naime, madridski sud je uvažio žalbu UEFA-e na raniju presudu da se ukinu kazne klubovima osnivačima Superlige, odnosno Barceloni, Real Madridu i Juventusu.

Uvaženje žalbe znači da sada UEFA ima mogućnos da primjeni kazne i suspenzije prema klubovima koji su istinski giganti ne samo u evropskim već i svjetskim okvirima.

U sudskoj odluci se između ostalog navodi da su tri kluba bila svjesna mogućih posljedica što ih nije spriječilo da prihvate finansijske obaveze te se sada suočavaju sa sankcijama.

Neke od sanckija s kojim se suočavaju su kažnjavanje sa 100 miliona eura ili izbacivanjem iz evropskih takmičenja na sezonu ili dvije.

Tri kluba su već najavila žalbu na ovu sudsku odluku, ali dok se taj proces završi UEFA ih može žestoko kazniti.

Inače, Aleksandar Čeferin je u utorak izjavio da su Barcelona, Juventus i Real Madrid bili među prvim klubovima koji su se prijavili za Ligu prvaka u sezoni 2021/22 što najbolje govori koliko zavise od UEFA-inog novca.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Superliga predstavlja suprostnod od glavnih principa evropskog fudbala. Principe ispadanja i promocije na osnovu sportskih rezultata. Principi koje mi u UEFA podržavamo i branimo", poručio je Ceferin.

Predsjednik krovne evropske fudbalske organizacije je poručio se većina prihoda od Evropskog prvenstva i Lige šampiona podijeli kroz razne projekte, ali da to klubovi koji se zalažu za Superligu ne shvataju.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Nele.
UEFA zavisi od velikana. Ako se najveci odvoje u svoju superligu ko ce gledat derbije tipa Olimpijakos-Napoli? Osim navijaca tih klubova iz te krnje lige prvaka.
13 2
denimen9
Realu ionako treba novo prvenstvo jer je LP prelagana za osvojiti
4 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi