Inter ostao bez titule, a Italija bez najjače lige na svijetu

Najveća drama u povijesti, najluđi rasplet jedne sezone i kraj najjače lige na svijetu

E. Škorić

U 124-godišnjoj povijesti Serije A bilo je mnogo drame i nezaboravnih momenata, ali ništa spektakularnije nije viđeno od 5. maja 2002. godine.

Na današnji dan prije 20 godina odvijala se nezapamćena utrka za Scudetto, a jednako uzbudljivo bilo je u borbi za opstanak. Tri ekipe bile su u igri za titulu uoči zadnjeg kola, dok su četiri ekipe vodile žestoku bitku za opstanak u tada najjačoj ligi na svijetu.

Inter je mjesecima bio na vrhu tabele, ali je potom doživio debakl na Olimpicu u zadnjem kolu, da bi završio treći, a titula otišla u ruke Juventusu. Nerazzurre je tada s klupe vodio Hector Cuper, a u sastavu najveće zvijezde svjetskog nogometa - Ronaldo, Vieri, Seedorf. Bilo je to vrijeme kada je Massimo Moratti rušio svjetske rekorde sa transferima u ekipi koju je preuzeo 1995. godine. No, njegove velike investicije i galaksija zvijezda nisu urodile plodom.

Interov zadatak je uoči zadnjeg kola bio je krajnje jednostavan. Trebalo je samo dobiti Lazio na Olimpicu i osvojiti Scudetto.

Juventus, koji je prethodnog ljeta prodao Zinedinea Zidanea Real Madridu, ali je i dalje imao sjajno partnerstvo Davida Trezegueta i Alessandra Del Piera, bio je tog jutra drugi sa 68 bodova. U Udinese su putovali najviše razmišljajući o tome šta će biti na Olimpicu. Roma kao branitelj naslova predvođena Fabijom Capellom do tada je imala samo dva poraza u sezoni, te je sa 67 bodova također imala svoju računicu i nadala se tituli. Romu je tog dana čekalo gostovanje u Torinu.

Velika imena, najveća u to vrijeme, borila su se za vrh, ali i za opstanak. Brescia je u timu imala Pepa Guardiolu, Roberta Baggija i Lucu Tonija, te su se s Piaceznom Dariaj Hubnera borili za opstanak. Hubner je tada bio drugi strijelac lige iza Juventusovog Trezegueta.

Juve je nakon samo dvije minute poveo u Udinama s 1:0 i već je u "lajvu" preuzeo vrh tabele. Trezeguet je na ubačaj Contea pogodio. Friuli je bio pun gostujućih navijača koji su skandirali Juventusu, ali čekali dobre vijesti iz Rima.

Već u 11. minuti Del Piero na asistenciju Trezegueta pogađa za 2:0. Vijest je ubrzo stigla na jug do hiljade Interovih navijača na Olimpicu koji su osluškivali dešavanja putem tranzistorskog radija. Interu je trebao odgovor i brzo je stigao. U 12. minuti Luigi Di Biagio je poslao korner u šesnaesterac, golman Lazija Angelo Peruzzi bio je nesmotren, a Vieri je ubacio loptu u mrežu. Skidao je dres i odjurio prema navijačima Intera.

Inter se tim golom vratio na vrh ispred Juventusa, koji je već završavao posao u Udinama. Lazio preko Karela Poborskog dolazi do 1:1, ali Di Biagio vraća vodstvo Interu. U posljednjoj minuti prvog dijela veliak greška Vratislava Greška, Poborsky je sve to pratio i na kraju zabio za 2:2.

Bio je to veliki udarac za Interove nade u naslovu i došao je u najgorem mogućem trenutku. Diego SImeone je u 55. minuti zabio za preokret Lazija, ali nije želio da slavi gol iz poštovanja prema bivšem klubu, mada to Interu nije bila nikakva utjeha. U međuvremenu je i Roma povela protiv Torina golom Cassana, pa je Inter pao na treće mjesto.

Sadašnji trener Intera Simone Inzaghi zabio je potom četvrti gol za ekipu Lazija i sve je bilo gotovo. Inter se bezuspješno pokušavao vratiti. Ubrzo nakon toga, Ronaldo je zamijenjen. Sjedio je na klupi i jecao, dok su mu potoci suza tekli kroz prste dok su Interovi snovi ležali u ruševinama. To će ostati kao jedna od najpoznatijih slika u povijesti Serije A. To je trebala biti Ronaldova posljednja utakmica za klub.

Juventus je na kraju došao do titule, Roma je bila druga, Inter tek treći u najuzbudljivijem danu italijanskog nogometa. Inter će tek 2007. doći do narednog naslova prvaka Italije, a Roma više nije osvajala. Milan je te sezone bio tek četvrti i daleko od vodeće tri ekipe sa samo 55 osvojenih bodova, dok su iz lige ispali Verona, Lecce, Fiorentian i Venecija.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Najbolji strijelac bio je Trezeguet sa 24 gola, koliko je zabio i Hubner. Vieri je sezonu okončao sa 22, a Marco Di Vaio iz Parme sa 20 golova.

Ipak, ono što mnoge danas boli je činjenica da je 5. maja 2002. godine nekako nestalo carstvo Serije A i time je okončana dvodecenijska dominacija, da bi kasnije primat preuzele druge lige poput španske ili engleske.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.