Posebna čast za Sergija Aguera

City obilježava 10 godina od "lude" utakmice protiv QPR-a i titule, napadaču i čovjeku odluke statua

Edmir Škorić

U šokantnoj završnici Premier lige Manchester City je 13. maja 2012. godine postao prvak Engleske.

Tada je Manchester City gostovao kod QPR-a i morao je da pobijedi da bi slavio titulu. Bilo je 3:2 za goste sa Etihada.

Građani su do prednosti došli u finišu prvog poluvremena. Pored skupog napada gol je postigao onaj za kojeg se najmanje očekivalo - desni bočni, Argentinac Pablo Zabaleta.

Pravi šok na tribinama Etihada usljedio je u 48. minuti kada izjednačenje Queens Park Rangersima donosi Djibrill Cisse. Od 55. minute QPR je igrao sa igračem manje zbog isključenja Joey Bartona. To nije smetalo gostima, pa su u 66. minuti golom Jamiea Mackiea došli do prednosti od 2:1.

Mancini je potom uveo našeg Edina Džeku u 69. minuti utakmice, a upravo će Bosanac biti jedan od igrača odluke. Džeko je izjednačio golom u 91. minuti susreta, da bi minut kasnije Sergio Aguero pogodio za konačnih 3:2 i veliko slavlje domaćih igrača i navijača.

United je istovremeno golom Rooneya iz 20. minute savladao Sunderland na gostovanju sa 1:0, no to im na kraju nije bilo dovoljno za titulu.

Stoga se 13. maj posebno obilježava u plavom dijelu Manchestera, a tadašnja ekipa Cityja rado se sjeti tog trenutka.

Za City su tada osim Džeke i Aguera igrali Hart, Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy, Nasri, Toure, Barry, Silva, Tevez, Balotelli, Milner, De Jong...

U Cityju su na desetu godišnjicu titule odlučili da danas otkrio statuu Agueru, sada već bivšoj legendi tog kluba. Ona će biti smještena na istočnoj strani stadiona Etihad, a statuu je napravio kipar Andy Scott korištenjem hiljada zavarenih komada pocinčanog čelika. Noću će Aguerov uz kipove Kompanyja i Silve biti posebno osvijetljeni plavom bojom.

"Sada postavljena na stadionu Etihad, trajna statua Aguera slavi njegov izuzetan doprinos uspjehu kluba, a posebno njegovu ključnu ulogu u nedvojbeno jednom od najvećih trenutaka u povijesti sporta po kojem će ga Manchester City vječno pamtiti", navodi se na stranici Cityja.

Aguero, koji je nedavno primljen u Kuću slavnih Premier lige, osvojio je petnaest velikih trofeja tokom svog boravka u Cityju, uključujući pet naslova u Premier ligi, jedan FA kup i rekordnih šest Liga kupova.

Svoj je komentar dao i sam Aguero.

Potražite više informacija na temu Premier league:

“Iskreno, za mene je to jako lijepa stvar, vidjeti sebe od prije 10 godina je jako dirljivo. U tih 10 godina uspio sam osvojiti puno trofeja i mogao sam pomoći da klubu postane jedan od najvažnijih na svijetu. Jako sam zahvalan klubu što je napravio ovu statuu kao priznanje za moju nogometnu karijeru u Manchesteru. To je nešto vrlo posebno".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.