Foto: T. Hebib

Naredni izazov nam je Liga nacija

Kovačević: Cijenimo Peteva, vrijeme je da krenemo praviti rezultate i vratimo navijače na tribine · Intervju

Eldar Ganibegović

Bh. defanzivac Adnan Kovačević sa svojim Ferencvarosom imao je sezonu iz snova u Mađarskoj. 

Zajedno s još trojicom bh. fudbalera u timu, Eldarom Ćivićem, Muhamedom Bešićem i Stjepanom Lončarom, Kovačević je osvojio duplu krunu u Mađarskoj, a ukupno je ove sezone odigrao 29 utakmica i upisao jednu asistenciju u svim takmičenjima.

Trenutno se nalazi na zasluženom odmoru poslije sjajne sezone, a prije reprezentativnih akcija koje ga čekaju u junu kada naša selekcija igra četiri utakmice u Ligi nacija.

S odmora se javio za SportSport.ba i u kraćem razgovoru sumirao sezonu s mađarskim prvakom, te najavio novi ciklus koji čeka reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Za početak, Vaša ocjena za lične nastupe i generalno za sezonu Ferencvarosa?

Može se reći da je sezona iz snova. Nakon povrede i operacije koju sam imao, mogu biti prezadovoljan. Završilo je na najbolji mogući način.

Prvi put u karijeri ste osvojili duplu krunu, kakav je osjećaj?

Dupla kruna je nešto posebno, drago mi je da sam i to uspio ostvariti. Bilo je teško, puno uspona i padova, promjena trenera, ali na kraju je osvojena dupla kruna što je i bio cilj početkom sezone.

Može li Ferencvaros nakon jedne sezone stanke ponovo zaigrati u Ligi prvaka?

Naravno da može, ali će biti veoma teško. Mnogo je jakih ekipa u kvalifikacijama. Vjerujem da postoje dobre šanse, ali ponavljam da će biti baš, baš teško.

U Ferencvarosu je ove sezone prava kolonija bh. igrača. Kakav odnos vlada među vama?

Da, ima nas dosta, naš jezik je glavni u svlačionici (smijeh). Slažemo se super, podržavamo jedan drugog, nemamo problema.

Ugovor Vam ističe na kraju naredne sezone. Da li je realnija opcija produženje ugovora ili odlazak za stepenicu više u karijeri?

Imam još jednu godinu, nekih razgovora je već bilo na temu produživanja, tako da ne razmišljam puno o tome. Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti.

Mjesec juni u znaku reprezentacije. Čekaju nas dvije utakmice s Finskom, te po jedna s Rumunijom i Crnom Gorom u Ligi nacija. Koliko možemu tu?

Da, očekuje nas reprezentacija. Mislim da je idealna prilika da popravimo neke stvari. Grupa nam nije zahtjevna i očekujem mnogo bolje rezultate, koji će, nadam se, vratiti i naše navijače na tribine.

Dok je javnost uglavnom protiv Peteva, svjedoci smo da igrači, a u prvom redu i kapiten Edin Džeko, izuzetno cijene selektora. Kakvo je Vaše mišljenje o njegovom radu? Uostalom, kod njega ste i najviše igrali igrao otkako ste u reprezentaciji (pet od devet utakmica).

Cijenimo ga, jer svi znamo kako radi i koliko daje sebe u svemu tome. Naravno, nekad rezultati nisu zadovoljavajući i onakvi kakve svi želimo, ali nadam se da će se i to promijeniti.

Iza reprezentacije je loš period. Može li juni i početak ovog novog ciklusa biti prekretnica ka nekim boljim vremenima i konačnom plasmanu na EP 2024. godine? 

Ja se iskreno nadam da može. Već smo par okupljanja u istom kadru, upoznali smo se dovoljno i vrijeme je da počnemo sa ostvarivanjem ciljeva.

Sutra nas očekuje finale Kupa Bosne i Hercegovine gdje Sarajevo, Vaš bivši klub, igra protiv Veleža. Vaše prognoze?

Vjerujem da će Sarajevo osvojiti Kup i da će Dženan Uščuplić podići još jedan trofej. On zna kako se to radi. Ovim putem im zelim puno sreće u finalu.

Podsjetimo, Kovačević je za Sarajevo igrao od 2013. godine kada je stigao iz matičnog Travnika pa sve do 2017. godine, a s ovim timom je Kup osvojio 2014. godine, a godinu dana kasnije u Premijer ligu.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Karijera ga je dalje odvela u poljsku Koronu, a od ljeta 2020. godine član je Ferencvarosa. 

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine skupio je devet nastupa, a debitovao je kod Roberta Prosinečkog 12. oktobra 2019. godine u pobjedi protiv Finske 4:1 na Bilinom polju u kvalifikacijama za EP 2020. godine. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.