Foto - FIBA

Loše izdanje bh. selekcije

Kako su igrali dobro su i prošli: Poraz reprezentacije BiH u Češkoj

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Pardubicama od Češke rezultatom 93:81 i dovela se u neugodan položaj pred posljednje kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i potrebna im je pobjeda nad Bugarskom za plasman u narednu fazu takmičenja.

Nakon uvodnih nekoliko minuta u kojima su oba tima imala reviju promašaja, Češka je ta koja je kontrolisala rezultat i igru u prvoj dionici nakon koje domaća selekcija ima sedam poena prednosti, 24:17.

Loše je bh. selekcija igrala i u drugoj dionici. Češka je koristila sve greške selekcije Adisa Bećiragića kojem je ovo bio debi na selektorskoj klupi i na odmor se odlazi s velikih 15 poena prednosti u korist domaćina, 51:36.

Ništa bolja slika na parket nije viđena ni u nastavku meča. Češka je dominirala, bila je bolji tim u svim segmentima igre, a bh. tim nije imao raspoloženih igrača da se vrati u igru nekom većom serijom tokom treće dionice.

Češka je u trećem periodu u nekoliko navrata imala plus 17, ali košarkaši BiH su ipak koliko-toliko uspjeli da smanje zaostatak i nakon 30 minuta igre bilo je 12 poena prednosti u korist domaće reprezentacije, 70:58.

Očajna šuterska noć nije mogla vratiti BiH u meč ni u posljednjoj dionici. Češka je bez većih problema završila ovaj susret u svoju korist i došla je do veoma bitne pobjede.

Ondrej Balvin je predvodio domaću selekciju do trijumfa s 19 poena i 11 skokova, Bohačik je dodao 16, a sve je lijepo vodio Tomas Satoransky s 13 poena i 10 asistencija.

Kod bh. selekcije Džanan Musa je ubacio 16 poena, ali uz katastrofalne procente šuta i ovo je večeras i za njega bila noć za zaborav.  John Roberson je također dodao 16 poena. 

Kvalifikacije za SP:

Češka - BiH 93:81 (24:17, 27:19, 19:22, 23:23)

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Češka: Balvin 19, Bohačik 16, Hruban 13, Peterka 8, Satoransky 13, Auda 12, Jelinek 10, Kriz, Kylinik 2, Palyza, Sehnal, Zidek.

BiH: Gegić 7, Halilović 13, Kemenjaš 10, Musa 16, Roberson 16, Atić 8, Čampara, Delalić, Lazić 2, Penava, Sulejmanović 9, Vrabac.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.