Foto - EPA

Najmanji postotak pobjeda

Xavi Hernandez je statistički najslabiji trener Barcelone u proteklih 20 godina

Midhat Šljivak

Barcelona je loše otvorila novu sezonu u španskoj La Ligi. Na punom Camp Nou stadionu katalonski velikan je remizirao s Rayo Vallecanom (0:0).


Tim Xavija Hernandeza je dominirao u ovom meču. Međutim, usprkos napadačkoj moći koju imaju nisu uspjeli doći do pogotka protiv neugodnog tima iz predgrađa Madrida.

Xavi s Barcelonom ima velike ambicije. Ipak, prošla sezona je prošla u razočarenju baš kao što je počela i ova, a i sam Xavi ne blista kao trener.

Ovaj 42-godišnji trener statistički je najslabiji trener Barcelone u proteklih 20 godina. On je u 38 utakmica ostvario učinak 20 pobjeda, 10 neriješenih utakmica i osam poraza.

Procentualno gledajući Xavi je trenutno 'samo' na 52.63 posto pobjeda i statistički je najslabiji trener katalonskog giganta u protekle dvije decenije.

Veći procenat pobjeda od Xavija imaju čak i njegovi prethodnici koji su doslovno otjerani iz kluba zbog loših igara - Ronald Koeman i Quique Setien.

Koeman, kojeg je Xavi naslijedio na klupi u novembru prošle godine ima procenat pobjeda od 58.21%, a Setien je na sjajnih 64 posto pobjeda.

Procentualno je u proteklih 20 godina najuspješniji trener tima s Camp Noua Luis Enrique koji je slavio u preko 76 posto utakmica (76.24%), a odmah iza njega su Tito Vilanova (75.56%) i Pep Guardiola 75.16%.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Xavi je nakon jučerašnje utakmice našao razloge zbog kojeg njegov tim nije pobijedio.

"Moramo poboljšati efikasnost i naći način da bolje koristimo šanse koje stvorimo. Volim velika očekivanja i pritisak, ne tražim izgovore i naš je cilj da osvajamo titule. Ipak, zamarajuće je čitati sve što se piše. Kada pobjeđujemo onda smo najbolji, a kada kiksamo onda se sve želi uništiti", rekao je Xavi nakon utakmice.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.