Novo zlostavljanje na internetu

"Dobio sam 300-400 prijetnji smrću"

Edmir Škorić

Štoper Crystal Palacea Joachim Andersen kaže da je primio 300-400 uvredljivih poruka na Instagramu nakon što je bio uključen u incident zbog kojeg je Liverpoolov igrač Darwin Nunez isključen.

U ponedjeljak navečer na Anfieldu su Liverpool i Palace remizirali rezultatom 1:1, a posljednji duel 2. kola Premiershipa obilježio je incident u 57. minuti. Andersen je poprilično nervirao Nuneza, da bi Urugvajac potom glavom udario Danca u lice i oborio ga na pod.

Andersen je danas objavio kako je dobio stotine prijetećih poruka i kako su mu prijetili smrću.

"Sinoć sam dobio možda 300-400 ovih poruka", rekao je 26-godišnjak. "Razumijem da podržavate svoj tim, ali imajte malo poštovanja i prestanite se ponašati oštro online".

On je kazao da se nada kako će Instagram i Premier liga učiniti nešto po tom pitanju i kako će spriječiti zlostavljanje igrača na društvenoj mreži.

U junu je objavljeno da osobe osuđene za online zločine iz mržnje povezane s nogometom sada mogu dobiti naloge za zabrane koje im onemogućuju posjećivanje utakmica.

PFA studija iz 2021. pokazala je da je 44% igrača Premier lige bilo zlostavljano na internetu.

U martu je Premier liga objavila da je otvorila više od 400 istraga o zlostavljanju svojih igrača, menadžera, službenih lica i njihovih porodica tokom prošle godine.

U međuvremenu, planovi za nove zakone o sigurnosti na internetu u Ujedinjenom Kraljevstvu stavljeni su na čekanje dok novi premijer ne bude postavljen na jesen.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Što se tiče Nuneza, koji je u prvom kolu protiv Fulhama postigao gol i asistirao, napravio je zaista pravu glupost sinoć i zbog toga će biti suspendovan na tri utakmice, što znači da propušta i derbi protiv Manchester Uniteda narednog vikenda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.