Sve zvijezda do zvijezde

Šest veznjaka i devet napadača: Tite objavio spisak Brazila, mnogima neće biti dobro kada ga vide

Edmir Škorić

Selektor Brazila, Tite, objavio je spisak od 26 igrača za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Čak devet ofanzivaca u super jakom rosteru, a vratila se i legenda reprezentacije.

Reprezentacija Brazila je petostruki svjetski prvak. Posljednji put Brazilci su bili svjetski prvaci 2002. godine, a na prethodnom Svjetskom prvenstvu 2018. ispali su u četvrtfinalu nakon poraza od belgijske reprezentacije 1:2.

Selektor Tite 13 dana uoči turnira u Kataru naznačio je igrače koji će se boriti za brazilski dres na turniru. Na spisku tri golmana, osam defanzivaca, šest veznjaka i čak devet napadača.

Na spisku su samo tri igrača iz brazilske lige. Među prozvanima nisu bili, između ostalih, Roberto Firmino iz Liverpoola i defanzivac Gabriel iz Arsenala. Za mjesto na golu Brazila borit će se dvojica najboljih svjetskih golmana - Alisson iz Liverpoola i Ederson iz Manchester Cityja.

U odbrani je Tite iznenadio prije svega pozivom Danija Alvesa koji je posljednji meč odigrao u septembru. Ovaj 39-godišnjak trenutno trenira s rezervama Barcelone kako bi bio spreman za posljednji turnir u karijeri. U odbrani Brazila su još Eder Militao iz Reala, Thiago Silva iz Chelseaja, a tu je i PSG-ov Marquinhos.

U sredini terena brazilski selektor stavio je samo šest igrača, no na njemu su brojne zvijezde svjetskog nogometa. Ići će između ostalih i u Katar Casemiro iz Manchester Uniteda i Fabinho iz Liverpoola.

Najjači dio ove reprezentacije je svakako onaj ofanzivni. Čak devetorica ofanzivaca na spisku, a među njima i Neymar, Vinicius Junior, Antony, Gabriel Jesus, Raphinha, Richarlison, Rodrygo, ali i Gabriel Martinelli iz Arsenala.

Brazilci su smješteni u grupu G, a 24. oktobra će u prvom meču igrati protiv Srbije. Zatim slijedi duel sa Švicarskom, te Kamerunom.

SPISAK

Golmani: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City) i Weverton (Palmeiras)
Desni bekovi: Daniel Alves (Pumas) i Danilo (Juventus)
Lijevi bekovi: Alex Sandro (Juventus) i Alex Telles (Sevilla)
Štoperi: Bremer (Juventus), Éder Militão (Real Madrid), Marquinhos (PSG) i Thiago Silva (Chelsea)
Veznjaci : Bruno Guimarães (Newcastle), Casemiro (Manchester United), Fabinho (Liverpool) i Fred (Manchester United), Everton Ribeiro (Flamengo) i Lucas Paquetá (West Ham)
Napadači: Antony (Manchester United), Gabriel Jesus (Arsenal), Gabriel Martinelli (Arsenal), Neymar (PSG), Pedro (Flamengo), Raphinha (Barcelona), Richarlison (Tottenham), Rodrygo (Real Madrid), Vinicius (Real Madrid).

Brazil će bez ikakve sumnje biti jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova svjetskog prvaka u Kataru, pa dovoljno je pročitati spisak i sve je jasno.

Tu su naravno i Messijeva Argentina, Njemačka, Španija, Engleska, Francuska... Čitajući imena rostera, Brazil je vjerovatno najjači, ali to ne mora ništa da znači. U prošlosti smo mnogo puta svjedočili da skup zvijezda ne donosi uvijek rezultat, iako ovaj Brazil zaista izgleda moćno, a uvjerili smo se to nebrojano puta proteklih mjeseci u raznim utakmicama, što prijateljskim, što onim u južnoameričkim kvalifikacijama za Mundijal.

Neki su u svojim domovina ispred TV-a čekali te čarobne riječi Titea. Bruno Guimaraes iz Newcastlea je to sve doživio na ovaj način:

Na Mundijal putuje i Antony, krilni nogometaš Manchester Uniteda. I on je to sve u krugu najbližih pratio...

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I Richarlison je uz porodicu i prijatelje čekao spisak. Molili su se za njegov odlazak na SP.  Svi su na kraju mogli da slave.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.