Čuvena generacija 1987

Od četiri druga uspio je jedan: Ego, sujeta, ljubomora, lake žene, alkohol, droga za put ka dnu

Admin Čaušević

Biti veliki talenat ne znači nužno i postati veliki igrač i imati uspješnu karijeru. Igranje na vrhunskom nivou sa sobom donosi mnogo odricanja. Neki igrači su spremni prihvatiti ono što ih čeka, dok se neki olako prepuste porocima i karijera im preko noći krene ka dnu u trenutku kada im mnogi predviđaju osvajanje svijeta. 

Bili su toliko dobri igrači da su svi u jednom trenutku da mogu osvojiti Zlatnu loptu. Igali su u različitim klubovima. Spajala ih je reprezentacija gdje su postali veliki prijatelji, a na kraju je uspio samo jedan.

Riječ je o članovima čuvene generacije 1987 reprezentacije Francuske. Samir Nasri, Hatem Ben Arfa, Jeremy Menez i Karim Benzema. Čuveni kvartet od kojih je Francuska očekivala samo velike stvari.

Na početku su zaista obećavali. Igrali su za velike klubove, a karijera im je išla uzlaznom putanjom, međutim onda su proradili sujeta, ego, ljubomora. Neki su se odali ludim zabavama, lakim ženama, alkoholu i drogi.

Veliko prijateljstvo se počeo raspadati, a talenti su počeli da blijede jedan po jedan. "Preživio" je samo Benzema koji je nedavno proglašen najboljim igračem svijeta, dok su njegovi bivši drugovi daleko od centra pažnje.

"Bilo da je riječ o Ben Arfi, Ménezu, Nasriju... Bili su tako talentovani. Ja sam sazrio nešto kasnije. Mislim da sam bio najmanje talentovan od svih, ali sam radio da dođem tu gdje sam danas. Imali su teških trenutaka u karijeri."

"Ono što im je nedostajalo je mrvica mentaliteta. Ako uzmemo njihovu karijeru, osvajali su prvenstva, igrali su i velike utakmice, ali na kraju, teško je ostati 10-12-14 godina na jako visokoj razini. Bili su jako, jako, jako dobri igrači", prisjetio se Benzema.

Fudbaler Reala sada kreće na pohod ka tituli prvaka svijeta sa reprezentacijom Francuske. Sve svoje poroke je ostavio iza sebe. Dok je bio mlađi znao je često biti ulovljen u pripitom stanju, napravio je i niz skandala, ali se izvukao na vrijeme i sada je ponovo omiljen lik u svojoj zemlji.

Benzema, Ben Arfa, Menez i Nasri su bili saigrači u svim selekcijama reprezentacije Francuske

Ben Arfa je bio taj kojeg je karijere došla njegova samouvjerenost pa na neki način i bahatost. Trenutno je bez kluba i njegova karijera je praktično završena.

Njegov bivši menadžer Frederic Guerra ga je prije nekoliko mjeseci opisao kao najvećeg fudbalsko otpadnika i vjerovatno mu slijedi kraj karijere.

"Radi se o psihološkoj stvari od djetinjstva. Bio je kralj, kralj, kralj... Uvijek su mu govorili šta zaslužujuje, a nikad da radi naporno..."

"Bio sam siguran da imam igrača koji će, ako mu poradimo na umu, osvojiti Zlatnu loptu. Bio je jako talentovan. Sada je postao ogroman otpadak, možda i najveća fudbalska propalica u 21. stoljeću."

Menez je imao teško djetinjstvo. Svojevremeno je i sam priznao da mu nije fudbala kako bi završio u zatvoru.

Nakon što mu je karijere počela padati otišao je u Meksiko gdje je snimljen kako se drogira i uživa u društvu prostitutki. Snimke pogledajte ovdje.

Trenutno nastupa za Regginu. Vlastitu djecu viđa povremeno i to kada mu bivša supruga dozvoli. S obzirom na zarađeni novac vrlo često nastoji da uživa u luksuzu.

Nasri je okončao karijeru 2021. godine. Dok je bio fubaler nargila je bila dio obaveznog repertoara na stolovima gdje se pojavi, a tada se na internetu pojavio i jedan snimak sa zabavi na kojoj je bilo dosta droge i more alkohola.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Jedna posjeta klinici mu je uništila karijeru kada je primio nedozvoljenu susptancu. Nije igrao od 2017. do 2018. godine i tu je za njega bio kraj vrhunskog fudbala. Pokušao se vratiti, ali bilo je uzalud. Sada vodi sve osim sporski način života.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.