Hoćemo li dobiti bh. reprezentativca?

Ugledni list našao novog Zmaja: "Bosna ga je tek otkrila, borit će se za njega"

Admin Čaušević

Uzor mu je Edin Džeko, a mentor jedan od napoznatijih srbrijanskih veznjaka i njegovo vrijeme tek dolazi. Nije igrao za omladinske selekcije nijedne zemlje, ali nema sumnje da će početi borba i ubjeđivanje koju seniorsku reprezentaciju izabrati.

"Tih posljednjih 20 minuta su me stvarno iznenadili, on će biti veliki igrač", riječi su jednog od najboljih trenera svijeta o potencijalnom bh. reprezentaticu koji tek počinje da dobija priliku na velikoj sceni.

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla dobiti još jednog bh. reprezentativca rođenog u inostranstvu. Riječ je o Benjaminu Tahiroviću, 19-godišnjem Šveđaninu bh. porijekla koji nastupa za Romu.

Tahirović je debitovao za A tim Vučice u remiju protiv Torina prošlog vikenda i nikog nije ostavio ravnodušnim pa i ne čudi zašto je ljetos potpisao novi ugovor sa rimskim klubom i to do 2026. godine.

Talentovani veznjak nije nastupao niti za jednu reprezentativnu omladinsku selekciju, a ugledna Gazzetta dello Sport piše kako će se BiH tek početi boriti za njega.

"Mourinho ga prati već neko vrijeme, a sada su ga otkrili Švedska i Bosna koji će se boriti za njega u budućnosti. Zvuči nevjerovatno da nije igrao niti za jednu mladu reprezentaciju s obzrom na karakter kakav je pokazao za kratko vrijeme", navodi Gazzetta.

Bosna i Hercegovina je tokom smjene generacije uspjela privoliti nekoliko fudbalera rođenih van granice naše zemlje poput Anela Ahmedhodžića, Denisa Hadžikadunića ili Amara Dedića.

Jose Mourinho itekako cijeni Tahirovića i planira mu davati još više šansi u budućnosti

S obzirom kakvu mu budućnost predviđaju bilo bi zaista šteta da i Tahirović jednog dana ne postane A reprezentativac naše zemlje pošto su A selekciji neophodna i osvježenja u veznom redu.

Kada je stigao u Romu tada je za taj klub još uvijek igrao Edin Džeko i jedna od prvih stvari je bila fotografisanje sa svojim idolom. Tada mu je i poklonjen Džekin dres sa autografom.

Od trenutnih igrača Vučice najviše je vezan za Nemanju Matića, srbijanski veznjak mu je na neki način mentor i najviše vremena provodi sa iskusnijim kolegom.

I klupsko rukovodstvo je zadovoljno Tahirovićem, od početka su impersionirani njegovim karakterom, dinamikom u igri i inteligentim potezima. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Međutim kako mu je nedostajalo taktičke discipline morao je popraviti i taj segment. Nakon što se to desilo uslijedio je i debi za prvi tim Vučice.

Šveđani su nedavno najavili da će imati Tahirovića na radaru te da ga imaju u planovima za budućnost. Za nadati se da isto što prije uradi i novi direktor reprezentacije BiH, Zvjezdan Misimović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.