FOTO: EPA

Jose Mourinho mu vjeruje, pružio mu je šansu i opravdao je očekivanja

Da li će na dresu Tahirovića pisati BiH ili Švedska: Sve će uskoro biti jasnije

Samir Mlaćo

Za koju reprezentaciju će zaigrati član Rome Benjamin Tahirović (19), pitaju se mnogi Švedani, ali i Bosanci i Hercegovci.

Tahirović je član italijanske Rome, debitovao je za prvi tim sa samo 19 godina u novembru ove godine u remiju protiv Torina (1:1).

Jose Mourinho je već ranije najavio da je samo pitanje dana kada će Tahirović dobiti šansu u prvom timu, a nedugo nakon prebacivanja u seniorsku momčad ukazao mu je povjerenje.

"Tahirović je ušao u trenutku velikog pritiska. Nadao sam se da me neće razočarati i nije. Bio je vrlo dobar i svaka mu čast na tome", kazao je Mourinho za DAZN nakon navedene utakmice.

Mourinho je tada kazao da se Tahirović sjajno u veznom redu uklopio sa iskusnim Nemanjom Matićem.

"Govore istim jezikom, igraju na istoj poziciji. Zajedno su prije i poslije treninga i onda vam je jasno koliko mu znači trenirati s njim", kazao je Mourinho.
Special One je nakon toga u pauzi zbog Svjetskog prvenstva Tahirovića poveo sa prvim timom u Japan, a u duelu protiv Yokohame dobio je šansu od prve minute. Izabran je za igrača utakmice te su italijanski mediji mu posvetili mnogo pažnje.

Naveli su da je 19-godišnjak opravdao očekivanja Mourinha i da je očekivati sve veću minutažu u Seriji A.

Tahirovića prate Šveđani, ali i u Nogometnom savezu BiH, no o tome se za sada otvoreno ne govori.

"Mourinho ga prati već neko vrijeme, a sada su ga otkrili Švedska i Bosna koji će se boriti za njega u budućnosti. Zvuči nevjerovatno da nije igrao niti za jednu mladu reprezentaciju s obzrom na karakter kakav je pokazao za kratko vrijeme", navodi nedavno Gazzetta.

Tahirović je rođen u Švedskoj, a njegovi roditelji u Bosni i Hercegovini. Njegov brat Adi (24) je ponikao u Hammarbyju, a zatim se okušao i u našoj zemlji. Bio je član NK Jedinstvo Bihać, pružao sjajne partije i svojom borbenošću i velikim profesionalizmom osvojio simpatije Bišćana.

Vratio se ipak u Švedsku te trenutno nosi dres Arameiska.

Benjamin se za sada nije oglašavao o tome za koju reprezentaciju će nastupiti. Šveđani 'kopaju' informaciju više o tome o kojem dresu razmišlja ekstra talentovani nogometaš, a jasno pitanje je nedavno dobio i selektor Švedske Janne Andersson.
Kazao je kratko da prate Tahirovića, ali da nisu razgovarali sa njim.

“Neki izaberu Švedsku, neki ne“, zagonetno je dodao, iako je jasno da Šveđani će učiniti sve da im se ne ponovo slučaja Anela Ahmedhodžića koji je na kraju ipak obukao dres Zmajeva.

Kako saznaje SportSport.ba, Tahirović od 22. novembra posjeduje bh. pasoš i nema nikakvih prepreka da obuče dres Zmajeva.

Iz našeg Saveza moraju brzo reagovati, te učiniti sve da ovaj nogometaš što prije dobije poziv, a svjesni smo da se to može desiti tek u martu kada igramo kvalifikacijski meč protiv Islanda u Zenici. Ukoliko ranije naša selekcija bude imala prijateljsku provjeru, potez koji treba učiniti Ivaylo Petev ili njegov eventualni nasljednik je sasvim jasan.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Potrebno je reagovati u što skorijem roku i na pravi način, a nezvanično saznajemo da su određeni koraci već napravljeni, no ne treba misliti da ni Šveđani do posljednjeg dana neće pokušati učiniti sve da Tahirović obuče dres zemlje u kojoj je rođen.
Tahirović je nedavno boravio u Sarajevu, zadržao se samo kratko, te krenuo sa Romom u nove izazove.

Očekujemo ga brzo, kako u našoj zemlji, tako i u dresu naše reprezentacije. Treba dodati da Tahirović do sada nije nastupao ni za jednu mladu selekciju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.