Foto: Screenshot

Na meču Osijeka i Rijeke

Prije no što je očekivao Zrinjski je ostao bez fantastičnog igrača, danas se to jasno vidjelo

Eldar Ganibegović

Nekoliko bitnih promjena desilo se u prvaku Bosne i Hercegovine i aktuelnom lideru Premijer lige Bosne i Hercegovine tokom ove zime, ekipi Zrinjskog. Otišao je trener Sergej Jakirović, te ponajbolji fudbaler ovog tima, Niko Janković.

Obojica su otišli u Rijeku. Bh. stručnjak danas je po prvi put vodio Rijeku u HNL i to u okviru 18. kola gdje su remizirali s Osijekom 1:1 na Graskom vrtu.

U prvoj postavio bio je i Niko Janković. Ovaj mladi veznjak u Zrinjskom je trebao ostati na posudbi iz Dinama do ljeta po ugovoru koji je bio na snazi, no nakon promjene trenera i on je digao sidro. 

Upravo je Janković danas bio jedan od najboljih fudbalera Rijeke na terenu, te pokazao da nije slučajno to što je igrajući u Premijer ligi Bosne i Hercegovine stekao status mladog reprezentativca Hrvatske.

Krenimo redom. Mnogo bolje je u ovaj susret po teškim vremenskim uslovima ušao Osijek. Nesigurnost u odbrani Rijeke iskoristio je Špoljarić i doveo svoj tim u vodstvo u 9. minuti.

Imao je nakon toga Osijek nekoliko šansi da stigne i do drugog gola, a prvi put je Rijeka zaprijetila u 29. minuti. Prince je dugom loptom izbacio Marina koji je ubacio na prvu stativu. Friganu je lopta prošla iza leđa, napadač Rijeke uspio se snaći i pucati petom, a malo je nedostajalo da završi u mreži.

Nakon toga je Niko Janković šutirao s distance, golman Osijeka nekako brani. Otvorila se tada Rijeka malo, a novi pokušaj Nike Jankovića u 33. minuti odlazi malo pored gola.

Igrala se 39. minuta kada je Rijeka stigla do izjednačenja. Niko Janković je bio na lijevoj strani, pokušao centrirati i pogodio je Lovrića u ruku, te je pokazano na bijelu tačku, a najstrožju kaznu realizuje Frigan.

Sve ostalo što je Rijeka napravila pred golom Osijeka, napravila je nakon prekida. Janković je u drugom poluvremenu dva puta sjajno centrirao iz kornera, ali je Ivušić bio na visini zadatka nakon udarca Grgića.

U 74. minuti je u dresu Osijeka ušao 16-godišnji Živković. Na debiju je uspio zatresti mrežu Rijeke u smiraj utakmice, no na kraju je gol nakon dugog vijećanja poništen zbog ofsajda.

Jankovića što se tiče, jasno je da će novom stručnom štabu Zrinjskog biti teško nadomjestiti njegov odlazak u nastavku sezone. On je s ovim timom postao prvak Bosne i Hercegovine prošle sezone. Ukupno je 37 puta nastupio u dresu s lentom, te postigao šest golova i dodao pet asistencija. Također, ljetos je vodio Zrinjski do play-offa Konferencijske lige i najvećeg evropskog uspjeha ovog tima u historiji.

Na današnjoj utakmici je Adrian Leon Barišić, bivši mladi reprezentativac BiH, odigrao svih 90 minuta u dresu Osijeka, dok Topčagić i Omerović nisu dobili šansu. Kod Rijeke Marija Vrančića nije bilo u protokolu.

Rijeka nakon ove utakmice ostaje osma sa 16 poena, te se bh. stručnjak Sergej Jakirović nalazi u dosta nepovoljnijoj poziciji nego li je bio na kraju jesenjeg dijela sezone na klupi Zrinjskog kojeg je ostavio na prvom mjestu u Premijer ligi, no danas sigurno može da bude zadovoljan uzimajući sve okolnosti u obzir.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

SuperSport HNL, 18. kolo:

Osijek - Rijeka (Špoljarić 9'; Frigan 39' (P))

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.