Real je dobio utakmicu, a Barca igrača za sva vremena

Zidane je bio gospodar veznog reda, a onda ga je golobradi mladić iz Barcelone poslao u penziju

Endin Čaušević

Zinedine Zidane za mnoge je jedan od najboljih veznjaka svih vremena i godinama je bio jednostavno nezaustavljiv, ali kada se u Barceloni pojavio mladi čarobnjak po imenu Andres Iniesta mečevi El Clasica za legendarnog Francuza pretvorili su se u noćnu moru.

Zidane je najbolje dane svoje karijere proveo u Juventusu i Real Madridu i uspio je da osvoji skoro sve što je mogao. Naravno, blistao je i u dresu reprezentacije Francuske s kojom je također osvojio sve što je mogao.

Nakon skandala u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je glavom udario Marca Materazzija i dobio direktan crveni karton Zidane je šokirao fudbalski svijet odlukom da ide u penziju.

Mnogi su smatrali da je Zidane sigurno mogao igrati još nekoliko sezona na vrhunskom nivou, ali je on tada odlučio da je stigao kraj i više ga niko nije mogao natjerati da se predomisli.

Za mnoge Zidane je jedan od najboljih veznjaka svih vremena i čarolije koje je on izvodio na terenu su bile zaista nevjerovatne. No, jednom prilikom i sam je rekao da je shvatio da je vrijeme za penziju kada su se pojavili mlađi igrači za koje on nije imao nikakvo rješenje.

Jedan od njih sigurno je i Andres Iniesta koji je za prvi tim Barce debitovao još 2002. godine i već tada se vidjelo da ima nevjerovatan potencijal. No, prvo remek-djelo Iniesta je pružio upravo protiv Real Madrida kada je "letio" po terenu.

Iniesta je tada u El Clasicu bio zaista nevjerovatan i iako je Barcelona poražena na Santiago Bernabeu svi su shvatili da Katalonci u svom timu imaju zaista pravi dragulj.

Ovaj meč igrao se u aprilu 2005. godine i Real Madrid je sa 4:2 uspio da pobijedi ljutog rivala, ali ono što je Iniesta tada radio na terenu prepričava se i danas. Veznjak Barcelone je stvorio nevjerovatne probleme veznom redu Kraljeva, a posebno se to odnosi na Zidanea.

Zidane bi se obično s dosta lakoće nosio sa svojim protivnicima i ne bi imao problem da nađe rješenje i u situacijama koje su izgledale kao bezizlazne, ali tog dana Iniesta je po prvi put u Zidaneovoj karijeri uradio ono što niko prije nije.

Iniesta je Zidanea nekoliko minuta odlično zaustavio kada bi bio u napadu, ali i pored toga imao je par driblinga kojima bi prošao Francuza kao da uopšte ne postoji na terenu.

@centprcentfoot The Legend Iniesta ✨ #football #barca #real #iniesta #fyp ♬ Unstoppable (I put my armor on, show you how strong I am) - Sia

Nije ni čudo što je Zidane kasnije priznao da se penzionisao kada je shvatio da godine čine svoje i da više nije tako brz kao nekada, a sigurno da je i nastup Inieste u tom El Clasicu bio razlog zašto je Zidane počeo da razmišlja o penziji.

Real Madrid je tada pobijedio Barcu sa 4:2 i Zidane je uspio zabiti jedan gol, a u listu strijelaca upisali su se još Ronaldo, Raul i Owen. Golove za Barcu postigli su tada Eto'o i Ronaldinho.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Međutim, iako je poraz sigurno za Katalonce bio izuzetno gorkog okusa ta utakmica bila je "okidač" da fudbalski svijet vidi kakvu magiju u nogama ima Iniesta i kakva budućnost je pred njim, a šta je kasnije ostvario u dresu Barcelone suvišno je i spominjati.

Zidane je godinu dana kasnije iznenađujuće završio svoju karijeru, a Iniesta je uz Xavija preuzeo tron najboljeg veznjaka na svijetu. Iako ima već 38 godina Iniesta je i dalje aktivan i već nekoliko sezona nastupa u Japanu za Vissel Kobe.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.