Iznenađujuće je zamijenio Nagelsmanna

Tek što je sjeo na klupu Bayerna, Tuchel priznao da želi pojačanje iz Chelseaja!

Eldar Ganibegović

U noći dok smo slavili pobjedu protiv Islanda, glavna vijest u inostranom klupskom fudbalu bila je iznenadna smjena Juliana Nagelsmanna s klupe Bayerna, a na njegovo mjesto stigao je Thomas Tuchel.

Njemački stručnjak bio je bez posla još od septembra 2022. godine kada je napustio Chelsea nakon poraza od Dinamo Zagreba u Ligi prvaka.

Povezivao se otada s brojnim klubovima. Bilo je i ranije govora da bi mogao preuzeti Bayern, a sada se to desilo i to u iznenađujućem trenutku.

Bayern je imao najteži zadatak u osmini finala Lige prvaka i uspješno ga riješio s Nagelsmannom na klupi (3:0 protiv PSG-a).

Istina, u ligi im ne ide baš najbolje, odnosno ne tako dominantno kao prethodnih sezona, pa su se Borussia Dortmund i Union Berlin umiješali u trku za prvaka Njemačke, te je to vjerovatno i razlog razlaza s Nagelsmannom.

"Razmislili smo dobro i smatramo da je ovo najbolja odluka za klub. U martu je bilo nekih oscilacija u igri, pa se to onda desilo u novembru i evo sada u Bundesligi gdje smo dobili pet od deset mečeva. Vidjeli smo da se nešto mora mijenjati i da trener više ne odgovara ovom timu. Kada rezultati i igra idu nizbrdo onda morate što prije reagovati i mi smo upravo to uradili", kazao je Salihamidžić, sportski direktor Bavaraca.

Tuchel je potpisao ugovor s Bayernom do ljeta 2025. godine, a ima i poseban zahtjev kada je u pitanju stručni štab.

Tokom konferencije za novinare, Thomas Tuchel je otkrio da je na njegovoj meti čovjek iz Chelseaja, njegov bivši saradnik. Riječ je o Anthonyju Barryju, pomoćnom treneru Chelseaja i portugalske reprezentacije.

Tuchel i Barry su radili zajedno 19 mjeseci u Chelseaju. Nakon Tuchelove smjene, Barry je ostao kao pomoćnik Grahama Pottera. Takođe je radio kao pomoćni trener tokom mandata Franka Lamparda u londonskoj ekipi.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Moje osoblje nije bilo spremno za ovaj potez, pa želim da se zahvalim njihovim porodicama na fleksibilnosti. Arno Michels i Zsolt Low, koji rade sa mnom više od deset godina, bit će sa mnom. Nadamo se da će nam se pridružiti i Anthony Barry, koji trenutno radi u Chelseaju", rekao je Tuchel.

Anthony Barry također radi paralelno kao drugi trener Roberta Martineza, selektora Portugala. Barry je također bio u tehničkom osoblju Belgije između februara i decembra 2022. i Irske između februara 2021. i februara 2022.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.