Edin Džeko u karijeri je osvojio mnoge trofeje, no još uvijek čeka na prvi evropski trofej. Je li došlo vrijeme za to ove sezone?

Inter imao dobar žrijeb

Hoće li se Džeko u smiraj karijere okititi najznačajnijom titulom u klupskom fudbalu?

Eldar Ganibegović

Okončana je prva reprezentativna pauza ove godine, a do iduće biti će završena sezona na klupskom nivou. Edin Džeko je osvojio jedan trofej (Superkup Italije), a u igri je za još dva.

Već sada je jasno da, nakon što je bio prvak Njemačke i Engleske, Edin Džeko ni iz osmog pokušaja neće postati prvak Italije i da će ta titula na jug kod Napolija, koji se odlijepio na vrhu Serije  A.

Međutim, Džeko je bio jedan od junaka Intera u Saudijskoj Arabiji kada je postigao gol protiv Milana u pobjedi u finalu Superkupa Italije, te je to trofej koji je za sada osvojio ove sezone.

Inter je u igri da obrani i kup Italije, a u polufinalu ih čeka dvomeč protiv Juventusa i vidjet ćemo šta mogu u tom takmičenju.

Kada je Edin Džeko u pitanju, titule i trofeje je osvajao u zemljama poput Njemačke, Engleske i Italije, no još uvijek čeka na svoj prvi evropski trofej. Je li došlo vrijeme za to?

U Ligi prvaka ostalo je još osam klubova, odnosno na rasporedu je četvrtfinale. Inter je jedan od tih osam timova, a, iako u ovoj fazi više nema lakih protivnika, mora se reći da ih je žrijeb pogledao.

Viceprvak Italije će u četvrtfinalu igrati dvomeč protiv Benfice koja je na papiru i najmanje zvučan protivnik kojeg je Inter mogao dobiti u četvrtfinalu.

Dobro su prošli i kada je kostur do finala u pitanju, jer će se u eventualnom polufinalu sastati protiv boljeg iz dvomeča Milana i Napolija, dakle izbjeći će glavne favorite - Real Madrid, Bayern i Manchester City.

Inter ima otvoren put do finala koje će se igrati u Istanbulu, a ukoliko se tamo nađe, onda je u jednoj utakmici sve moguće. Ni trener Nerroazzura ne bježi od toga, te je i sam Simone Inzaghi u jednoj izjavi rekao da je cilj osvojiti i Ligu prvaka. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Edin Džeko je najdalje u ovom takmičenju dobacio u sezoni 2017/18. kada je na njegovim krilima Roma stigla do polufinala ovog takmičenja, gdje ih je izbacio Liverpool. Vidjet ćemo da li je ove sezone došlo vrijeme da Džeko napravi iskorak i stigne možda i do titule prvaka Evrope.

Definitivno najznačajniji trofej u klupskom fudbalu bio bi kruna karijere za Edina Džeku, baš kao što bi to bio i plasman na Evropsko prvenstvo s reprezentacijom Bosne i Hercegovine što se nadamo da će uspjeti. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.