Iz Engleske u Njemačku

Kakvu karijeru ovaj Hrvat pravi: Novi transfer i četvrti velikan u četvrtoj Ligi petice!

Eldar Ganibegović

Hrvatski reprezentativac kao mladić igrao je u Austriji za LASK, a seniorsku karijeru započeo je u hrvatskom velikanu, Dinamu. U tri najjače lige Evrope igrao je za tri velikana, a sada je na pragu četvrtog.

Treneri imaju praksu da neke igrače dovode u klubove u koje oni idu. Očigledno je tako Thomas Tuchel kliknuo s jednim reprezentativcem Hrvatske i sada ga želi vidjeti u Bayernu.

Kao mali fudbal je igrao u austrijskom Ebelsbergu, da bi onda prešao u omladinske selekcije LASK-a iz Linza, no već u U-17 kategoriji stiže u zagrebački Dinamo. 

Tu je počeo igrati seniorski fudbal, a onda ga je "tata Mamić", prodao u Inter. Dinamo je inkasirao 11 miliona eura, a milanski tim je kroz dvije i po godine napravio profit od 27 i prodao ga Real Madridu. 

U Real Madridu se zadržao tri godine, otišao na posudbu u Chelsea i godinu dana kasnije potpisao s ovim timom, a taj transfer iznosio je 45 miliona eura, tako da je i Real Madrid na kraju profitirao. 

Nakon četvrte sezone u Chelseaju koja baš i nije bajna, već pogađate ko - Mateo Kovačić, mogao bi napustiti London i sreću potražiti na jugu Njemačke, u Minhenu.

Bayern je u martu promijenio trenera i kola su krenula nizbrdo. Ispali su iz DFB-Pokala, pa Lige prvaka, dok je u Bundesligi prvo mjesto preuzela Borussia, a trener Bayerna Thomas Tuchel već razmišlja o narednoj sezoni.

Mateo Kovačić ove sezone toliko i ne igra u Chelseaju. Ima samo 15 utakmica u Premier ligi, a vijest o njegovom potencijalnom prelasku u Bayern donosi ugledni njemački Sport1. 

Osim nove saradnje s Tuchelom s kojim je 2020. godine u Chelseaju postao prvak Evrope, motiv Kovačića da dođe u Bavarsku mogao bi biti upravo igranje u Ligi prvaka u koju se Chelsea neće plasirati.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Ugovor Kovačića s Plavcima iz Londona traje do ljeta 2024. godine i Hasan Salihamidžić je sada na potezu. Olakšavajuća okolnost mu je svakako što je Todd Boehly kompletan tim stavio na transfer listu i prodat će svakog igrača, ako za njega dođe adekvatna ponuda. 

Kovačić bi tako nakon igranja u tri najjače evropske lige (Serie A, Primera i Premiership) za tri velikana (Inter, Real Madrid i Chelsea), mogao preći i u četvrtu najjaču ligu Evrope i potpisati za još jednog velikana. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.