Granit Xhaka odlazi iz Londona i karijeru nastavlja u njemačkoj Bundesligi (Foto: EPA)

Zna se i gdje ide

Najduži jezik Premiershipa odlazi nakon sedam godina: Granit Xhaka napušta Arsenal!

Midhat Šljivak

Švicarski reprezentativac Granit Xhaka (30) napustit će Arsenal u ljetnom prijelaznom roku i karijeru bi ovaj iskusni veznjak mogao nastaviti u njemačkoj Bundesligi. Interes za njegovim uslugama pokazao je Bayer Leverkusen.

Granit Xahaka nakon sedam godina seli iz Londona. Švicarski reprezentativac odlazi iz Arsenala i karijeru bi trebao nastaviti u redovima Bayer Leverkusena.

Prema navodima engleskog Mirrora, Arsenal je spreman prodati 30-godišnjeg veznjaka kojem ugovor ističe 2024. godine i za njega će dobiti oko 10-ak miliona eura.

Xhaka je član Topnika postao 2016. godine. Stigao je iz Borussije Monchengladbach za cifru od 35 miliona funti i odmah je postao neizostavan član ekipe.

Poznat je Švicarac kao čovjek koji ima dug jezik i koji je na terenu veoma prgav. Imao je dosta problema s ponašanjem u Premiershipu i znao je biti često sankcionisan.

Xhaka je za Arsenal odigrao ukupno 294 utakmice i postigao je 21 pogodak. Osvojio je četiri trofeja i to dva FA Kupa i dva Community Shielda.

Topnici se već spremaju za odlazak iskusnog veznjaka. Nekoliko imena se povezuje s dolaskom na Emirates, a prva želja Mikela Artete je vezni fudbaler gradskog rivala West Hama Declan Rice.

Čekićari za ovog fudbalera traže ogromnih 120 miliona eura. Bez te cifre ne žele ni pričati, a Arsenal će morati da se za njegov potpis bori s Manchester Unitedom i Chelseajem, koji također žele ovog fudbalera.

Granit Xhaka će u engleskom Premiershipu ostati upamćen kao jedan od najprgavijih fudbalera koji su se pojavili u proteklih 10-ak godina. Igrao je uvijek bez pardona, a dugi jezik ga je znao i koštati.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Jedno vrijeme je bio i kapiten Topnika, no kapitenska traka mu je oduzeta zbog otvorenog sukoba s navijačima. Ipak, to je daleka prošlost i on je izgladio odnose s vatrenim fanovima Arsenala.

Hoće li otići s trofejom Premier lige vidjet ćemo za nešto manje od mjesec dana. Arsenal je ispustio veliku prednost u odnosu na Manchester City i u popriličnom je problemu pred završni dio sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.