Plemići su osvojili drugi trofej Kupa Bosne i Hercegovine

Savladali Velež

Zrinjski vlada bh. fudbalom: Nakon titule Plemićima i Kup naše zemlje

Midhat Šljivak, foto: T. Hebib

HŠK Zrinjski osvojio je Kup Bosne i Hercegovine. Plemići su u današnjem finalu na Bilinom polju u Zenici savladali mostarskog rivala Velež s 1:0, a junak je Mario Ćuže koji je postigao jedini pogodak.

Zrinjski vlada bh. fudbalom. Nakon titule prvaka Bosne i Hercegovine Plemići su pobjedom nad Veležom u Zenici osvojili i Kup.

Zrinjski je očekivano od prve minute imao kontrolu nad loptom i Plemići su imali nešto i konkretnije pokušaje u prvom poluvremenu.

Ipak, na prvu šansu se čekalo 20 minuta. Nakon kornera i ubačaja Ilinkovića Josip Ćorluka glavom pokušava, Hadžikić to odlično brani i spašava Velež.

Imali su i Rođeni opasnih napada, no ostajali su bez ideje u završnici akcija. Zrinjskom je s druge strane nedostajala kvalitetan šut.

U 30. minuti Tičinović se našao u dobroj prilici, odbrana Veleža ga blokira u posljednji tren, da bi isti igrač pokušao s distance dvije minute kasnije, Hadžikić to brani.

Prvu kakvu-takvu prijetnju prema golu Zrinjskog Rođeni su imali u 35. minuti. Anđušić međutim traljavo šutira i nije to bilo opasno po Marića.

Odličnu šansu da povedu Plemići propuštaju u 42. minuti. Tičinović ubacuje iz kornera na prvu stativu, Nemanja Bilbija pored uspavanog Ćukovića šutira, a lopta odlazi tik pored gola i na odmor se odlazi rezultatom 0:0.

Nakon sedam minuta igre u nastavku Zrinjski stiže do prednosti. Ćorluka je ubacio s desne strane, a Mario Ćuže pogađa za 1:0.

Velež nakon primljenog gola kreće s nešto ofanzivnojom igrom. Ipak, nije bilo prave prilike pred golom Zrinjskog i Marić nije imao previše posla.

Sredinom drugog dijela došlo je i do kraćeg prekida zbog bakljade navijača Veleža. Ona je trajala tri-četiri minute i susret je potom nastavljen.

Nakon prekida Velež je nastavio s boljom igrom. Prijetio je s distance Halilović, a zatim je uzvratio Barišić s druge strane, no bez promjene rezultata.

Pokušao je Velež u 86. minuti preko Anđušića. Ni on nije bio precizan, pa je Zrinjski bez većih problema uspio sačuvati rezultat.

Tako su Plemići po prvi put osvojili dvostruku krunu i potvrdili su veliku dominaciju bh. fudbalom.

Treba istaći da je u finišu došlo do popriličnog haosa. Ubačene su stolice i mnogo drugih stvari, no na kraju je susret nekako završen

Kup BiH, finale:

Velež - Zrinjski 0:1 (Ćuže 52')

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

VELEŽ: Hadžikić, Zeljković, Pršeš, Hrkač, Anđušić, Šikalo, Haskić, Ćuković, Vehabović, Dejanović, Lauš.

ZRINJSKI: Marić, Barišić, Ćorluka, Ivančić, Ćuže, Jakovljević, Sučić, Ilinković, Memija, Tičinović, Bilbija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.