Finale za osam dana

Ako pitate UEFA-u, Istanbul je glavni grad Turske; Džekin emotivni susret

Eldar Ganibegović

Edin Džeko po prvi put će za osam dana igrati finale Lige prvaka. Protivnik će mu biti njegov bivši klub, a emotivan susret o novoj priči opisala je UEFA.

Za osam dana, 10. juna 2023. godine, u Istanbulu će se odigrati veliko finale Lige prvaka između Intera i Manchester Cityja.

Edin Džeko je s četiri gola ove sezone u Ligi prvaka uveliko doprinio tome da se italijanski tim plasira u finale, a protivnik će mu biti klub iz kojeg je i došao u Italiju 2015. godine.

Dijamant je igrao za Manchester City četiri i po godine, ali značajniji uspjeh na međunarodnoj klupskoj sceni s ovim timom nije napravio, a sada će protiv njih imati priliku da stigne do najveće titule u karijeri.

UEFA je na svojoj stranici objavila novu priču o finalu Lige prvaka, a jedan podnaslov glasi: "Džekin emotivni susret."

"Finale 2023. godine će biti posebno emotivno za Edina Džeku, koji je u periodu od 2011. do 2016. upisao 72 gola u 189 nastupa za City. Dio ekipe Građana koja je 2012. godine završila 44-godišnje čekanje na titulu prvaka, veteran napadač će se prvi put suočiti sa svojim bivšim klubom u glavnom gradu Turske – sedam i po godina nakon odlaska u Seriju A.

Četvrti pogodak 37-godišnjaka u Ligi prvaka ove sezone pokrenuo je pobjedu Intera od 3:0 nad rivalom Milanom u polufinalu. Gol protiv Guardioline ekipe učinio bi bosanskohercegovačkog napadača najstarijim strijelcem u historiji finala Lige prvaka, nadmašivši Paola Maldinija, koji je imao 36 godina i 333 dana kada je postigaogol na Olimpijskom stadionu Atatürk 2005. godine."

Ako vam je zaparalo oči da je Istanbul glavni grad Turske, dobro ste pročitali. U UEFA-i su zaista napravili takav previd, pa su zanemarili Ankaru. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ankara je glavni grad iako je Istanbul najmnogoljudniji grad i kulturni i privredni centar države.

No, kanimo se geografije i UEFA-ine greške. Edin Džeko za osam dana ima šansu da postane treći bh. fudbaler, nakon Elvira Baljića i Hasana Salihamidžića s titulom prvaka Evrope. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.