Neobičan ritual

Zach LeDay cijele sezone nije oprao šorc, a znate li zašto?

Edmir Škorić

Američki košarkaš Zach LeDay osvojio je titulu u ABA ligi s Partizanom, a interesantno da je sve mečeve igrao u istom šorcu kojeg nije oprao.

Partizan je u četvrtak sjajnu sezonu krunisao naslovom ABA lige. Ekipa Željka Obradovića je u veoma neizvjesnim finalnim duelima na kraju izašla kao pobjednik protiv gradskog rivala Crvene zvezde.

Osim toga, crno-bijeli su imali sjajne nastupe u Euroligi i malo je nedostajalo da dođu do Final Foura, no Real Madrid je 0:2 na kraju došao do 3:2, a potom i osvojio ovo takmičenje.

LeDay je bio jedan od najboljih u ekipi Partizana i zahvaljujući krilnom centru tim je osvojio ABA ligu poslije dugo vremena. Ono što je interesantno, sve vrijeme je igrao u istom šorcu. Navijači su primijetili da se njegov po boji razlikuje od šorceva ostalih igrača.

Dok je svima bio bijel, njemu je šorc bio žut. Potom je otkriveno da je nosio isti šorc na oko 50 utkamica na kojima je nastupio. S obzirom da je Partizan većinu svojih mečeva igrao u crnoj garnituri sa bijelim detaljima, LeDay je uglavnom nosao prljav šorc.

Razlog za to je obično sujeverje Amerikanca, koji ima i neke druge rituale pred svaku utakmicu, a ko zna kako su to podnosili njegovi protivnici i igrači koji su ga čuvali.

LeDay je ove sezone u Euroligi imao učinak od 11,4 poena, 5,1 skokova i 1,2 asistenciju po meču. Najefikasnije mečeve odigrao je na početku euroligaške sezone kada je u 2. kolu Baskoniji a potom u 3. kolu Milanu ubacio po 23 poena.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Amerikanac je prije Partizana igrao u Olimpia Milanu, Žalgirisu, Olympiakosu i Hapoel Gilbou Galili.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.