Dobar start u Evropi

Željezničar zadržao koeficijent i donio najviše bodova BiH, veliku šansu ima Zrinjski

Haris Zilić

Bh. klubovi završili su prvo pretkolo u evropskim takmičenjima ove sezone. Zrinjski je prošao prvo pretkolo Lige prvaka, Željezničar je prošao prvo pretkolo Konferencijske lige, a Sarajevo eliminisano u prvom pretkolu konferencijske lige.

Veoma važno ove sezone je koliki će nacionalni koeficijent ostvariti naši klubovi u Evropi. U pretkolima svaki remi nosi 0.500, svaka pobjeda 1.000, poraz ne donosi bodove.

Dakle prema navedenim podacima, bh. klubovi su u tekućoj sezoni odigrali šest utakmica uz omjer od dvije pobjede, tri remija i jednog poraza što je jako dobro.

Željezničar je donio najviše bodova 1.500, remi i pobjeda protiv Dinamo Minska. Zrinjski je donio 1.000 pobjeda i poraz protiv Urartua, a Sarajevo također 1.000 sa dva remija protiv Torpedo Kutaisija.

Bh. klubovi brane koeficijent iz sezone 2019/2020, a tu smo imali 1.500. U dosadašnjih šest mečeva skupili smo 3.500 bodova koja se dijele na broj klubova predstavnika, a to je četiri, dakle trenutni koeficijent nam je 0.875, a gledajući sezonu koja se brani u minusu smo 0.725.

Dakle ako u narednih šest mečeva Željezničar, Zrinjski ili Borac osvoje minimanlno 1.000 bodova (pobjeda ili dva remija) koeficijent nam ide u plus od 0.375 i onda svaki naredni pozitivan rezultat nam jača koeficijent na nacionalnom rankingu gdje se naša država bori da ima mjesto u prektolu Evropa lige 2026. godine.

Što se tiče klupskog koeficijenta tu se malo drugačije obračunava jer pored rezultata, bodove donosi i plasman u svako naredno kolo.

Tako je Željezničar recimo protiv Dinamo Minska zadržao klupski koeficijent koji je branio iz 2019. godine i Plavi trenutno imaju 2.500 koeficijent s kojim su ušli u ovu sezonu. Ako eliminišu Neftchi mogli bi doći i blizu koeficijenta 4.000.

Sarajevo je u sezonu ušlo sa 7.000, rana eliminacija dovela je Brdo tim do gubitka bodova i sada imaju 6.500 koeficijent za narednu sezonu. Zrinjski je branio 2.000 koeficijent, novi će se obračunati nakon što završe takmičenje u prektolima Lige prvaka, obzirom da Plemiće čeka još minimalno šest evropskih utakmica i naredne sezone bi mogli imati koeficijent 8.000 čak i oko 9.000, a plasman u grupnu fazu donio bi koeicijent preko 10.000.

Dakle, svaki pozitivan rezultat bh. klubova u narednim evropskim utakmicama je od ogromnog značaja na tabeli nacionalnih koeficijenata.

Podsjećamo od naredne sezone države ranigrane od 16. do 33. mejsta na UEFA rank listi imat će klub u prvom pretkolu Evropa lige, dva kluba u prvom pretkolu Konferencijske lige i prvaka u prvom pretkolu Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Mi smo trenutno na 41. mjestu, ali bodovne razlike su veoma male, tako da je jako bitno da naši klubovi ove sezone odigraju što je više moguće evropskih utakmica i da ostvare što više pozitivnih rezultata, remija ili pobjeda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.