Grci tvrde

Odgođena utakmica AEK - Dinamo!

Edmir Škorić

Utakmica trećeg pretkola Lige prvaka AEK-a protiv zagrebačkog Dinama u OPAP Areni odgođena je nakon tragičnih incidenata izvan terena u ponedjeljak navečer i smrti 22-godišnjeg navijača grčkog tima, objavili su Grci.

Preko 90 osoba uhapšeno je nakon nereda koji su se dogodili sinoć u Atini, a u koje su izazvali navijači Dinama koji su, unatoč zabrani gostovanja, doputovali u grčku prijestolnicu.

Vlasti su zabranile odigravanje utakmica zbog nemilih dešavanja i u strahu od novih sukoba.

Podsjetimo da je jedan navijač AEK-a preminuo, dok je 17-godišnji maloljetnik iz Grčke u teškom stanju nakon što je pogođen kamenom u glavu.

Do incidenata je došlo u blizini stadionada kada je oko 200 pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys pokušali upasti na stadion dan uoči utakmice, koja je inače trebala da se igra večeras od 20:45 sati.

Čak 82 navijača Dinama su uhapšena, a kako smo objavili među njima je i jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Svi će biti ispitani u toku dana i niko neće biti pušten na slobodu dok se ne sazna ko je ubio navijača AEK-a.

Dinamo izdao saopštenje nakon atinskog užasa

Iz redova zagrebačkog prvaka izdali su saopštenje za javnost te osudili nerede koji su se dogodili u Atini.

"GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Ateni, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, naši navijači bili uključeni u incident s navijačima grčkog nogometnog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju nogometa kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tijekom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskrenu sućut obitelji preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača.

GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i suradnju", navedeno je u njihovom saopštenju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.