Foto: HŠK Zrinjski

Plemići osvjetlali obraz bh. nogometa

Zrinjski poražen u Linzu, ali u Mostaru će itekako imati čemu da se nada zahvaljujući Bilbiji

Edmir Škorić

LASK je u Linzu ugostio Zrinjski u prvom meču play-offa Evropske lige te je slavio sa 2:1.

Zrinjski je bez prevelikog pritiska došao u Austriju, budući da je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine ranije samim plasmanom u play-off Evropske lige osigurao nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Svakako da bi Plemići radije da igraju u grupama Evrospke lige i neće odustati od toga, ali neće biti lako proći ekipu LASK-a koja je večeras pokazala da je jako kvalitetna, mada treba odati priznanje i gostima iz Mostara za hrabru i odlučnu igru.

Nagrađeni su na kraju golom koji bi mogao biti jako važan pred revanš u Mostaru.

Na samom početku utakmice Žulj je iskoristio odbijanac i na kraju matirao Marića za slavlje domaćih. Već u 11. minuti bilo je 2:0. Ponovo je Žulj sjajno pogodio sa 20 metara.

Zrinjski prijeti preko Malekinušića, zatim i Bilbije, ali je sviran faul u napadu i ostalo je 2:0. U 26. minuti dobra akcija Zrinjskog i pogodak Malekinušića, ali nažalost je poništen.

Prijeti Zrinjski nakon prekida u 34. minuti. Batarelo je šutirao glavom, lopta ide malo preko gola. Prije toga sjajno je ubacio Ivančić. Veliku šansu bh. tim je imao u 38. minuti. Ćuže je pogodio stativu... Imao je LASK do kraja još jednu priliku, ali na sreću Renner je pucao pored gola.

Renner je u sedmoj minuti nastavka bio u velikoj šansi, ali nije pogodio. Rasplamsala se igra u nastavku meča, a Zrinjski je čekao svoju šansu i na kraju dočekao.

U 71. minuti je Kiš izveo prekid, a sjajni Nemanja Bilbija u padu loptu poslao u mrežu nemoćnog domaćeg golmana Lawala. U samoj završnici LASK je mogao do trećeg gola, Žulj do hat-tricka, ali je sjajni Marić sjajno reagovao i spasio Zrinjski.

Kako smo već i kazali, Zrinjski u džepu već ima grupnu fazu Konferencijske lige i neće biti prevelikog razočarenja ako se ne prođe LASK.

Mostarci su ove sezone ispisali historiju bh. nogometa i postali prvi klub iz naše zemlje koji će igrati grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

LASK - Zrinjski 2:1

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

LASK LINZ: Lawal, Ziereis, Andrade, Luckeneder, Flecker, Horvath, Jovičić, Renner, Žulj, Mustapha, Usar.

ZRINJSKI: Marić, Senić, Batarelo, Ćorluka, Tičinović, Čanađija, Rami, Ivančić, Ćuže, Malekinušić, Bilbija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.