Zrinjski rasterećen večeras na ovom prelijepom stadionu kreće ušutjeti i preostale kritičare

Plemići mogu dodatno poboljšati ostvaren uspjeh u Evropi

Zrinjski rasterećen večeras na ovom prelijepom stadionu kreće ušutjeti i preostale kritičare

Eldar Ganibegović

Zrinjski je ovog ljeta ispisao historiju bh. klupskog fudbala. Prvi je bh. klub koji je od samostalnosti Bosne i Hercegovine izborio grupnu fazu nekog UEFA-inog takmičenja, no pitanje je kojeg. Kritičara još uvijek ima, ali Plemići rasterećeni imaju šansu da i njih ušute.

Prošle sezone Zrinjski je bio na nekoliko desetina sekundi do plasmana u Konferencijsku ligu, a onda je primio gol makazicama u 122. minuti, pa ispao na penale od Slovana iz Bratislave. 

Međutim, ove sezone se sve vratilo. I za prošlu sezonu, ali i za sve prethodne u kojima je Zrinjski redao pobjede u Evropi i popravljao klupski koeficijent.

Tako su mostarski Plemići bili nosioci u prvom pretkolu Lige prvaka, te kao takvi izbacili armenski Urartu. Plasman u drugo pretkolo značio je još minimalno šest utakmica u Evropi i tri protivnika kao šanse da se, izbacivanjem barem jednog, napravi historijski uspjeh i ovjeri plasman u grupnu fazu najmanje Konferencijske lige.

Prvi pokušaj bio je neuspješan. Ponovo je koban bio Slovan. Zrinjski je u prvom meču u Mostaru prikazao bolju igru, ali je izgubio s 0:1, da bi u Bratislavi bilo 2:2 i s ukupnih 2:3 bh. prvak je preselio u treće pretkolo Evropske lige.

Protivnik u ovoj fazi takmičenja Zrinjskom je bio islandski prvak Breidablik, kojeg su izabranici Krunoslava Rendulića u Mostaru počistili sa 6:2 i već tada je bilo jasno historijski uspjeh veoma blizu. Na Islandu je upisan minimalan poraz (1:0), no to je sigurno i najslađi poraz u historiji bh. klupskog fudbala.

Oglasi

Na taj način Zrinjski se plasirao u play-off Evropske lige, te obezbijedio nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige ako ispadne od LASK-a. Kritičara, međutim, još uvijek ima.

Mnogi kažu kako bi Bosna i Hercegovina i prije imala klub u grupnoj fazi da je postojala Konferencijska liga, s obzirom na to da je nekoliko naših klubova i ranije igralo play-off Evropske lige i ispadalo.

Zrinjski je u austrijski Linz otputovao potpuno rasterećen, te će u dvomeču protiv tamošnjeg LASK-a imati priliku da ušuti i preostale kritičare i plasmanom u Evropsku ligu dodatno popravi svoj, ali i najbolji uspjeh bilo kojeg kluba iz Bosne i Hercegovine.

I u pravu su, ali zaista to nije razlog da se podcjenjuje uspjeh Zrinjskog, naročito što je ovaj klub rezultatima u Evropi prethodnih sezona sebi obezbijedio status nosioca u prvom pretkolu Lige prvaka i samim tim lakši put ka grupnoj fazi. 

Plemići prvi meč protiv LASK-a igraju večeras od 21 sat na Raiffeisen Areni u Linzu, prelijepom stadionu kapaciteta nešto više od 17.000 sjedećih mjesta. Domaći tim je favorit, ali rasterećen Zrinjski trebao bi biti sve samo ne lagan protivnik. 

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Revanš susret je za sedam dana u Mostaru, a nakon toga uslijedit će žrijeb grupnih faza za evropska takmičenja. Zrinjskom svaka čast na ovjerenom plasmanu u Konferencijsku ligu, ali nadati se da će se naći u žrijebu Evropske lige. Što da ne? 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1680025161
Sretno Lask do pobjede
1 4
user1655831611
Ajmo po pobjedu i prolaz
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi