Smatra da je to bilo presudno

Matthaeus zna pravu istinu: "Jedan igrač je glavni krivac što Salihamidžić i danas nije u Bayernu"

Edmir Škorić

Bivši njemački reprezentativac Lothar Matthaeus poznat je kao veliki navijač, ali i kritičar Bayerna, a često je ulazio u sukobe sa čelnicima kluba zbog toga. Nije imao pardona ni prema Hasanu Salihamidžiću i Oliveru Kahnu, koji su otpušteni na kraju sezone.

Salihamidžić i Kahn bili su glavni operativci Bayerna, zaduženi za brojna pitanja, naročito o transferima. Njih dvojica su radili dobar posao, no bilo je kardinalnih pogrešaka, kao naprimjer imenovanje Thomasa Tuchela umjesto Juliaan Nagelsmanna na mjesto trenera u osjetljivom i ključnom trenutku sezone.

Dolazak Tuchela Bayernu je donio samo loše stvari. Klub je ispao u četvrtfinalima Kupa Njemačke i Lige prvaka, dok je Bundesliga osvojena tek u posljednjem kolu i to zahvaljujući velikom kiksu Borussije u Dortmundu protiv Mainza (2:2).

Ipak, legendarni njemački reprezentativac Lothar Matthaeus uvjerava da bi i Hasan i Oliver i danas radili u Bayernu da se nisu olako odrekli jednog igrača...

Uvjeren sam: da je Robert Lewandowski ostao u Bayernu prije godinu dana i nije otišao u Barcelonu za 50 miliona eura, Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić bi i danas bili na funkciji!", kazao je Matthaeus.

"U posljednje dvije godine nije imao svjetsku klasu kao prije pet ili šest godina. Ni na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije ostavio najuvjerljiviji utisak. Međutim, jasno je da takav igrač nedostaje Bayernu i da je od njegovog odlaska mnogo toga krenulo po zlu. Njegovi golovi, asistencije, njegov doprinos najviše nedostaju Bayernu", poručio je.

Matthaeus također smatra da bi Harry Kane mogao biti prava zamjena za Poljaka i da će s njim klub osvajati trofeje.

"Liga prvaka je uvijek teška, no Bayern bi je mogao osvojiti, a za Bundesligu smatram da ne bi trebalo biti problema, mada postoje stvari koje nisu savršene i to je jasno kao dan. Ipak, razlika u kvaliteti je evidentna u Njemačkoj i Bayern ne bi smio imati probleme da osvoji novu titulu".

On se potom nakratko osvrnuo i na reprezentaciju Njemačke koja je u krizi.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Poslije onoga što se dogodilo u posljednjih osam ili devet mjeseci, zvuči čudno – ali za mene je i dalje realno da ćemo osvojiti titulu. Sjedio sam sa Hansijem Flickom duže vrijeme uveče kada je Bayern počeo ligu u Bremenu. Zna da je donosio odluke koje možda nisu bile savršene, ali je naučio iz toga i tačno zna šta treba da uradi. Vrijeme testiranja - bez obzira da li se radi o tri ili četiri beka ili o testiranju mladih igrača - je sada prošlo. Siguran sam da će on preokrenuti situaciju".

Novu sezonu Bundselige Bayern je otvorio sa dvije pobjede, nakon što je prethodno izgubio u utakmici Superkupa Njemačke od Leipziga s 3:0. Upravo će saznati i svoje rivale u grupnoj fazi Lige prvaka, pošto je u toku žrijeb u Monaku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.