Foto: Vlado Kos/CROPIX

Dosta bure u Hrvatskoj

U BiH je ovo nezamislivo: Prvi čovjek "ljudi u crnom" sazvao press, Osijek žestoko odgovorio

Haris Zilić

Dosta komentara izazvao je derbi HNL-a između Osijeka i Dinama u kojem je Dinamo slavio 2:3 preokretom u finišu drugog poluvremena. Do pobjede su Modri došli golovima Brune Petkovića sa penala.

Upravo su dssuđeni penali izazvali dosta polemike, a danas je press konferenciju za medije imao Bruno Marić, predsjednik komisije za sudije i suđenje. Ono što je u Bosni i Hercegovini nezamislivo, desilo se u komšiluku, glavni čovjek za suđenje sazvao je press konferenciju za medije.

Nakon pressa reagovao je i NK Osijek saopštenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Nogometni klub Osijek traži hitnu reakciju Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem te da korjenitim promjenama u sudačkoj organizaciji osigura regularnost natjecanja.

Nogometni klub Osijek jasno i nedvosmisleno traži izuzeće sudaca Marija Zebeca i Ivana Bebeka sa suđenja daljnjih domaćih i gostujućih utakmica NK Osijek u SuperSport HNL-u i SuperSport Hrvatskom kupu. Nakon još jedne predstave u režiji onih koji se nazivaju najboljim hrvatskim sucima srušen je i posljednji most povjerenja u posao kojim se bave, ispravnost odluka koje donose te primjenu i korištenje VAR protokola.

Od predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića i Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza tražimo preispitivanje rada predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića i povjerenika za suđenje Ivana Novaka, te javno očitovanje o istome", stoji u saopštenju kluba iz Slavonije.

Podsjetimo ponovo, Marić je danas imao detaljnu press konferenciju na kojoj je rekao nekoliko bitnih stvari.

"Po prvi put na ovaj način komisija nogometnih sudaca izlazi u javnost ovom konferencijom. Mogao bih mnogo stvari govoriti, ali mislim da je najbolje da psotavite pitanja i da objasnim sve što vas zanima. Jučerašnja utakmica koja je izazvala veliki interes hrvatske sportske javnosti je bila intrigantna, međutim komisija je izanalizirala situacije i ja ću vam danas prezentirati stavove na temu odluka koje su se pojavljivale. Nismo zadovoljni što dolazimo pred vas i objašnjavamo odluke, ali transparentnost je važna. Molim medije da spuste loptu i da se izvještva ono što je istina i ono što je pravo. Suđenje u našoj ligi u posljednje vrijeme je vrlo kvalitetno i naši suci u principu obavljaju posao vrlo kvalitetno. ", rekao je Marić u uvodu.

Prva situacija Osijek - Dinamo?

"Napomenut ću činjenicu da u takvim situacijama je očekivano da sudija na terenu donese ispravnu odluku. Ovdje se radi o kaznenom udarcu kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. VAR soba je opravdano intervenisala i pozvala sudiju kako bi pogledao događaj i ispravno dosudio penal. Igranje rukom se desilo unutar kaznenom prostoru i činjenica je da je i crta dio šesnaesterca."

"Svi ste vidjeli snimak tog penala. Ono što bih rekao je da mislim da je potpuno jasno da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač je prije došao do lopte prije odbrambenog i onda ga je ovaj udario i po listu i po butini. Sudija na terenu je trebao donijetu tu odluku, ali VAR soba je napravila analizu. Trajalo je jako dugo, a to je činjenica da se dogodilo potencijalni ofsajd, ali je ofsajd bio toliko "tanak" da se moralo sve mjeriti. Ključna stvar je tačna i ispravna odluka. Iz onog što je meni dostupno i vidljivo je nedvojbeno da je donesena dobra odluka. Obje situacije su bile ispravne odluke u konačnici, ali nam je žao što sudija na terenu nije donio te odluke."

Zebec dugo nije sudio dugo, kako je dobio tako važnu utakmicu?

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Kolega Zebec je imao životnu borbu, tešku operaciju srca i zbog toga nije sudio. To da je bio kažnjen apsolutno nije tačno."

Zanimljivo da je Marić javno izašao braniti odluke sudija, dok u Bosni i Hercegovini niko živ ne zna šta se desava na sjednicama Komiteta za suđenje.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.